2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Templom felújítás MagyarhomorogonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-02 13:14:38
  Magyarhomorog – „Meggyógyult Magyarhomorog egyik ékköve az 1894-ben épült református temploma” – mondta prédikációjában Nagy Zsolt a Bihari Református egyházmegye esperese, abból az alkalomból, hogy ünnepi istentiszteletre gyûltek össze a település és a környék református hívei.  

Répási István, a település egyházközösségének tisztelendõje köszöntötte a megjelenteket, mindazokat, akik munkálkodtak azon, hogy az igen lepusztulttemplom újjávarázsolódjon.
Eddig hiába volt minden próbálkozás a felújítás elvégzéséhez. Volt olyan atyafi, aki a tizenöt évvel a településre érkezett tiszteletesnek azt mondta, mibõl és kinek. Most pedig a templomnak külseje, belseje, minden része fel van újítva.
2005-ben a tetõ háromnegyed része lett kijavítva, melyhez komoly anyagi segítséget adott Boros György gödöllõi vállalkozó. 2006-ban befejezték a templom tetejének teljes felújítását, a csatornával együtt. Az utóbbi idõben pedig szigetelték a falakat kicseréltek minden nyílászárót, elektromos padlófûtést alakítottak ki. Újrafestették afelújított templom sisakot, mindent, ami a templomban van. Teljesen megújult a templom környéke is.

A kivitelezést a berettyóújfalui székhelyû Generál-Építõ ’98 KFT végezte Rácz Sándor irányításával. A munkálatokat kiváló minõségben végezték a szakemberek. Az egyház részérõl Géczi Csaba mûemléki tanácsos a felújítást felügyelte, hogy az építmény hû legyen ahhoz az állapothoz, melyet a település lakói az 1800-as évek végén megálmodtak.
A beruház az Európai Unió és a Magyar Kormány által adott támogatásból több mint harmincnégymillió forint összegbõl valósult meg. A hívek is hozzájárultak a felújítás költségeihez, adományuk több mint 720 ezer forint volt.
templom felújítási munkálatait azért is sikerült sikeresen elvégezni, mert az egyházközösség elképzeléseit messzemenõkig támogatta a helyi képviselõ-testületBarabás Károlyné polgármester vezetésével.
A pályázat megvalósításának idején a térség országgyûlési képviselõi voltak Gyula Ferencné és Dr. Vitányi István.

Hálaadó Ünnepi Istentiszteleten megjelentek a Bihari Református Egyházmegye lelkészei, akik áldást mondtak a felújított templomra és köszöntötték a gyülekezetet.
Répási István tiszteletes úr bejelentette a megjelenteknek, hogy a felújítási munkálatok befejezése napján 2011. július 15-én a templomhajó fölötti gömbbe Emlékezõ Feljegyzést helyeztek el az utókor számára. Leírták abban az elhelyezett írásban a település helyzetét, vezetõinek neveit. Az egyházra vonatkozó legfontosabb adatokat. Részletezték az elvégzett munkálatokat, s mindazon személyek neveit akik, segítettek a templom felújításában.
Az ünnepi istentisztelet befejezése után szeretet vendéglátás következett, melyet amagyarhomorogi Református Egyház hívei ajánlottak fel.
templom teljes felújítása idején, az ünnepi istentiszteletre való elõkészületek alkalmából a település lakói odaadásukról, aktív tenni akarásukról tettek tanúbizonyságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!