2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Pánikhangulatban a devizahitelesek a svájci frank száguldása miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-04 12:53:53
Debrecen - A svájci frank eszeveszett száguldása miatt egyre nagyobb a bizonytalanság a devizahitelesek körében. Egyre többen teszik fel a kérdést,hogy érdemes-e élniük a jövõ héten életbe lépõ lehetõséggel, amikor hozzáférhetõvé válik az árfolyam rögzítés igénylése.

Ahány ház…

- Azt, hogy ki vegye igénybe az árfolyamrögzítés lehetõségét, minden esetben a család egyéni élethelyzete kell, hogy meghatározza. Mindenképpen azt kell mérlegelnie a famíliának a döntés meghozatala elõtt, hogy milyen élethelyzetben lesz a rögzítés lejárta után. Alapvetõen nem támogatom a rögzítés igénybe vételét, de ahol várhatóan jelentõs jövedelem-bõvülés következik be, ott mindenképpen mûködõképes lehet.


Ha biztos lesz munkahely,(ki tudja ezt elõre megmondani?) vagy a most még tanuló gyerekek munkába állása bekövetkezhet, esetleg más pozitív anyagi változás elõre vetíthetõ, akkor éljenek a lehetõséggel – mondta el a Naplónak Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája ügyvezetõje. A szakember úgy véli, hogy ellenkezõ esetben, ha a mostani részlet csak ezzel az árfolyam-rögzítéssel fizethetõ, akkor a rögzítés lejártakor még egy hitel fizetése már nem fog beleférni a családi költségvetésbe. Ez esetben a bukás elkerülhetetlen, és valóban csak elodáztuk a probléma kezelését.

Segítségre vár

Az ügyvezetõ várja a további kormányzati intézkedéseket. Mint fogalmazott, elsõsorban a kedvezményes hitellehetõségben lát fantáziát, ahol a nagyobb lakás kisebbre cseréléséhez nyújtanak segítséget, illetve szerinte az eszközkezelõ minél elõbbi bevezetése jelenthet megoldást. “A Bankszövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy a mostani magasabb árfolyam nem okoz gondot a devizahiteleseknek. Ez jól tükrözi a pénzintézetek álláspontját. Itt lenne az ideje, hogy õk is megtegyék a maguk gesztusait, és a kockázat egy részét átvállalják, legalább 0,5 vagy 1 %-os kamatcsökkentéssel” – jelentette ki, hozzátéve, hogy amíg az eszközkezelõ létre nem jön, szükségesnek tartják a kilakoltatások felfüggesztését.

 

Hogy kell kérni a rögzítést?

Aki úgy dönt, hogy igénybe veszi az árfolyamrögzítés lehetõségét, ezt írásban kell kezdeményeznie annál a banknál, ahol az érintett devizahitel-szerzõdése van. Ha az adós megfelel a feltételeknek (olyan jelzáloghitele van, amit lakóingatlanon alapított jelzálog fedez, nincs 90 napnál hosszabb ideje fennálló törlesztési elmaradása, a hitelt bár devizában vette fel, de forintban törleszti, nem vesz részt más hitelkönnyítõ programban, devizahitel-szerzõdése lejárata 2014. december 31-et követõ idõpont…), akkor a pénzintézet gyûjtõszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerzõdést köt vele. Ezután tehetõ meg közjegyzõ elõtt az a tartozás-elismerõ nyilatkozat, amit ha az ügyfél bemutat a pénzügyi intézménynek, az azt követõ második törlesztési hónapban megkezdõdik a fix törlesztés.

 

A rögzítés mértéke

Euro hitelek esetén: 250 forint/euró

Svájci frank hitelek esetén: 180 forint/svájci frank

Japán jen hitelek esetén: 200 forint/100 jen


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!