2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több mint 2 százalékkal nõtt a BUX a múlt hétenForrás: hirszerzo.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-04 12:29:42
Hangulati kereskedés jellemezte a tõzsdéket a múlt héten, többnyire a megjelent makrogazdasági adatok hatására mozdultak az árfolyamok. A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) összességében erõsödéssel zárta a hetet.

A BÉT részvényindexe, a BUX pénteken záráskor 18.233,03 ponton állt, 2,2 százalékkal, 393 ponttal magasabban az elõzõ heti záró értékénél. 
A részvénypiacon 64,66 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a múlt héten, az elõzõ heti 55,77 milliárd forint után. A vezetõ részvények az OTP kivételével erõsödéssel zárták a hetet.
Jó hangulatban indult a hét a tõzsdéken, az optimista alaphangot az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke múlt pénteki Jackson Hole-ban tartott beszéde adta meg a CIB Bank heti összefoglalója szerint. A Fed elsõ embere konkrét utalást nem tett ugyan a piac által várt újabb lazítási programra, de az általa elmondottakból és a késõbb publikált, a Fed elõzõ ülésérõl készült jegyzõkönyvbõl a piac azt olvasta ki: az amerikai jegybank szerepét betöltõ intézmény készen áll a további monetáris stimulusra. Mindezek hatására a hét elsõ napjait a kockázati étvágy erõsödése jellemezte. 
A hét vége felé azonban ismét kiújult a kockázatkerülés, miután sorra jelentek meg a romló euróövezeti gazdasági kilátásokra utaló adatok. Ez gyengítette az eurót, és ismét csak a menedék devizáknak, elsõsorban a svájci franknak kedvezett. A frank árfolyama csütörtökön elérte a 240-et, pénteken pedig már 250 forinton is kereskedtek vele. Pénteken tovább rontotta a piaci hangulatot a vártnál sokkal rosszabb amerikai munkanélküliségi adat, amely szerint augusztusban nem nõtt az új munkahelyek száma, míg elemzõk 80 ezres bõvülést vártak.

A magyar piacot a nemzetközi hatások mellett a kormány részérõl megjelent nyilatkozatok is befolyásolták. Az OTP-nek például nem kedvezett, hogy a miniszterelnök egy rádióinterjúban azt mondta: a bankszektornak is ki kell vennie a részét a lakosság devizaalapú eladósodásából származó veszteségekbõl. A befektetõk ezt úgy értékelték, hogy a kormány újabb terheket ró a bankokra.

A figyelem középpontjában van a jövõ évi költségvetés is, amelyet a héten elsõ olvasatban tárgyalt a kormány. A CIB Bank értékelése szerint pozitív, hogy a kormány elkötelezettnek mutatkozik a deficitcél tartása és az adósság csökkentése mellett, az azonban csak késõbb derül ki, hogy milyen eszközökkel kívánják a büdzsén tátongó lyukat betömni.

A héten az OTP árfolyama 2,89 százalékkal 4.001 forintra csökkent. A bankpapír heti forgalma 39,7 milliárd forint volt, az összforgalom 61,5 százalékát tette ki. 
A Mol 4,3 százalékkal erõsödött, 17.100 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, 14,6 milliárd forintos adásvételével a heti összforgalom 22,6 százalékát adta.
A Magyar Telekom részvények ára 4,05 százalékkal 514 forintra emelkedett, a távközlési papír heti forgalma 2,7 milliárd forint volt. 
A Richter részvények ára 5,43 százalékkal 35.530 forintra nõtt, 4 milliárd forintos heti forgalomban. 
A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 4,34 százalékos erõsödéssel, 15.500 forinton zárta hetet, forgalma 487 millió forint volt. 
A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 0,28 százalékkal, 4 ponttal emelkedett a múlt héten, pénteken záráskor 1.482,85 ponton állt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!