2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Az Országgyûlés elfogadta a távhõszolgáltatási törvénymódosítástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-27 14:42:37
Budapest, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) – A távhõszolgáltatással összefüggõ egyes törvények módosításával az Országgyûlkés megteremtette a távhõtámogatás új rendszerének alapját, a termelõ helyett a hõszolgáltató támogatására térve át, az új hõoldali támogatási rendszer 2011. október 1-jén lép hatályba – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.

A Kormány alapvetõ célkitûzései közé tartozik, hogy a lakosság terheinek további növekedését megakadályozza a jelenlegi szétszabdalt, átláthatatlan, pazarló és a fogyasztókat indokolatlan költségekkel terhelõ távhõszolgáltatási rendszer gyökeres átalakításával – áll a közleményben.

A közlemény szerint a távhõszolgáltatásban az új támogatási rendszer célkitûzése kettõs: egyrészrõl a lakossági távhõárak szinten tartása, valamint a közszolgáltatást nyújtó távhõszolgáltatók ösztönzése arra, hogy a ténylegesen primer energia megtakarítással járó, nagy hatásfokú, fosszilis tüzelõanyag felhasználásán alapuló kapcsolt termelésbõl vásárolják a távhõt.

A módosítás egy új, társadalmilag igazságosabb támogatási rendszer törvényi kereteit állítja fel, felhatalmazást adva a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy az új rendszert bevezesse. A tervezett távhõszolgáltatási támogatás jogosultjai a külön jogszabályi feltételeknek megfelelõ távhõszolgáltató és külön kezelt – elsõdlegesen egészségügyi és felsõoktatási – intézmények lesznek.

A törvényi felhatalmazás alapján készülõ miniszteri rendelet állapítja majd meg atávhõ-szolgáltatási támogatás mértékével, a távhõ-szolgáltatási támogatásra való jogosultság feltételeivel, valamint a távhõ-szolgáltatási támogatás kezelésével kapcsolatos részletes elõírásokat, továbbá az elõírások megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezményeket.

A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentõ rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvõ részt tesznek ki a magyar családok kiadásaiból, ezért az Elsõ Akcióterv és a Széll Kálmán Terv a szociális biztonság erõsítése céljából kezdeményezte az állami ármeghatározás bevezetését a lakossági gáz-, villamos energia- és távhõszolgáltatásban is – emlékeztet az NFM.

Kiemelik: a kormány alapvetõ célkitûzései közé tartozik, hogy a lakosság terheinek további növekedését megakadályozza a jelenlegi szétszabdalt, átláthatatlan, pazarló és a fogyasztókat indokolatlan költségekkel terhelõ távhõ-szolgáltatási rendszer gyökeres átalakításával.

Tájékoztatásuk szerint a rezsielemek háztartási energiaköltségei, így a földgáz és a villamos áram esetében már jelenleg is biztosított a hatósági árszabályozás és ármeghatározás lehetõsége. Az Országvédelmi akcióterv keretében a kormány kezeli a lakosság által fizetett tarthatatlanul magas víz-, szemét- és csatornadíjakat is azok központi hatósági árkörbe vonásával. A tárca megkezdte az új elõírások kidolgozását, a szabályozás 2011. november 30-ig készül el, a hatósági árak ezt követõen, várhatóan a jövõ évtõl vezethetõek be.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!