2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megszûnhet a tv-közvetítési jogok területi korlátozásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-29 21:06:47
Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) – Alapjaiban változtathatja meg az Európai Unióban a nemzeti labdarúgó-bajnokságok tévéközvetítési rendjére vonatkozó jelenlegi szabályozást az Európai Bíróság jövõ heti döntése.

Ez azon a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szervezett budapesti nemzetközi konferencián hangzott el, amelynek csütörtöki nyitónapján a sport versenyjogi vonatkozásait és a sportjog egyéb kérdéseit tekintették át a tanácskozás résztvevõi.

Nick Fitzpatrick, a DLA PIPER ügyvédi iroda londoni partnere elõadásában elmesélt egy nagy-britanniai történetet. Karen Murphy kocsmatulajdonos maga is bírósághoz fordult, miután az angol labdarúgó Premier League szigetországi közvetítési jogával rendelkezõ cég – kizárólagosságra hivatkozva – beperelte, mert a társaság által kínáltnál olcsóbb, görög dekóder segítségével közvetíti pubjában a vendégeknek a PL mérkõzéseit. A kocsmatulajdonos azzal érvelt, hogy a tévéközvetítési jogok területi korlátozása, más néven a geoblocking sérti az Európai Unió versenyjogi szabályozását. A helyi bíróság állásfoglalást kért a luxembourgi székhelyû Európai Bíróságtól (EB), amely kedden hozza nyilvánosságra az úgynevezett elõzetes döntéshozatali eljárás eredményét.

Az EB egyik független jogi szakértõjének véleménye szerint a közvetítési jogok területi korlátozása sérti az uniós versenyjogi elõírásokat, s amennyiben az Európai Bíróság is hasonló véleményen lesz, akkor teljesen megváltozhat az unióban a nemzeti labdarúgó-bajnokságok tévéközvetítésének jelenlegi rendje, egyes vélemények szerint pedig a káosz ideje jöhet el.

A konferencia pénteki, záró napján az olimpia és a jog különféle kapcsolódási területei kerülnek napirendre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!