2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Giró-Szász András a szuperbruttósításról és az adójóváírásról Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-01 15:49:24
Budapest, 2011. szeptember 30., péntek (MTI) – A kormány arról döntött a 2012-es országvédelmi költségvetés keretein belül, hogy tovább tisztítja és egyszerûsíti az adórendszert, éppen ezért a 16 százalékos adókulcs, amely eddig mind az adójóváírásokkal, mind a félszuperbruttóval terhelve volt, az eddig meglévõ terheket kivezeti a rendszerbõl – mondta Gíró-Szász András kormányszóvivõ pénteken az MTI-nek.

Az adójóváírást teljes egészében, a félszuperbruttót pedig 202 ezer forint felett két lépcsõben, 2012. január elsején és 2013. január 1-jén vezetik ki – mondta a szóvivõ a kormányszóvivõi tájékoztatón elhangzott bejelentés részleteirõl.

Így 2013. január elsejére egységesen és egyformán a 16 százalékos adókulcs lesz érvényes minden magyar munkavállaló számára. Mivel az adójóváírásokkivezetése a 202 ezer forint alattiak számára nettó bércsökkenést jelent, ezért a 202 ezer forint felett keresõk félszuperbruttójának kétlépcsõs kivezetésébõl – az elsõ lépcsõben – az államnál maradt forrásokból kompenzálja az állam a 202 ezer forint alattiak nettó jövedelemveszteségét.

Ebben a rendszerben sehol nincs új adóelem, ez a rendszer a 16 százalékosegykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét tisztítja tovább, és ez teszi lehetõvé, hogy 2013. január elsejétõl, a félszuperbruttó második felének kivezetését követõen, mindenki egységesen 16 százalékkal adózzon – magyarázta a szóvivõ.

“Magyarul ezen rendszer alapján a 202 ezer forint alatti jövedelmûek a kompenzációt is figyelembe véve semmiféle veszteséget nem tudnak elkönyvelni a nettó jövedelem szintjén, 202 ezer forint fölött pedig valamennyi plusz is jelentkezik majd a nettó jövedelmekben” – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!