2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Lopott gépkocsikat és két határsértõt is fogtak BiharkeresztesnélForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-05 11:54:31
Biharkeresztes - Kedden 11.30 órakor a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség Ártánd közúti Határátkelõhelyén kilépésre jelentkezett két román állampolgár az általuk vezetett, francia honosságú Mercedes Class E és a Mercedes ML típusú személygépkocsikkal.

magyar-román közös határforgalom ellenõrzés keretében a magyar útlevélkezelõ rendõrök, a személyek ellenõrzését követõen a jármûveket vették alapos vizsgálat alá. A gépkocsivezetõk a gépkocsikról csupán egy-egy bérleti szerzõdést tudtak felmutatni. Az útlevélkezelõ rendõrök gyanúját erõsítette az a körülmény, hogy a két gépkocsi egyszerre érkezett kilépésre, a sofõrök feltûnõen idegesen viselkedtek, és kevés csomag volt a gépkocsikban. Annak ellenére, hogy mind a személyek, mind a gépkocsik uniós honosságúak, az útlevélkezelõk az alapos ellenõrzés mellett döntöttek. Ennek eredményeként megállapításra került, hogy az egyik jármûvet a francia hatóságok elveszett, ellopott vagy jogellenesen használt jármûként körözik. Ezen gépkocsi vezetõjével szemben, pedig az olasz hatóságoklakcím és tartózkodási hely megállapítását rendelték el.

A sorban másodikként kilépésre jelentkezõ gépkocsival és sofõrjével kapcsolatos ellenõrzés ekkor még nem járt eredménnyel. Az útlevélkezelõ gyanúja azonban ennek ellenére töretlen volt, ezért a gépjármûre vonatkozóan kezdeményezte afrancia hatóságok megkeresését. Franciaországból 17.25 órakor érkezett válasz alapján a gépkocsival kapcsolatban nincs semmilyen probléma, tovább engedhetõ. Az útlevélkezelõ azonban kitartó volt és mielõtt a Magyar Köztársaság területérõl a kiléptetést végrehajtotta volna, újra ellenõrzést hajtott végre a nyilvántartásban. Munkája eredményes volt, hiszen azt megelõzõen egy órával afrancia hatóságok erre a gépkocsira is elrendelték a körözést. A román állampolgárságú sofõrök ellen a Berettyóújfalui Rendõrkapitányság Bûnügyi Osztálya orgazdaság bûncselekmény elkövetése miatt indított büntetõeljárást, a gépkocsik lefoglalásra kerültek.

A fenti eseményeket követõen nem sokkal a kirendeltség ügyeletére, egy pihenõnapját töltõ rendõr, telefonon arról tett bejelentést, hogy Nagykerekibelterületén a helyi lakosok két idegen személy mozgását észlelték. Az ismeretlenek magyarul nem beszéltek, útbaigazítást kértek. A gyanús személyek személyazonosságának megállapítása végett két járõr azonnal a helyszínre lett irányítva. Az igazoltatott személyek semmilyen okmánnyal nem rendelkeztek, magyarországi jogszerû tartózkodásukat igazolni nem tudták, ezért a határrendészeti kirendeltségre elõállításra kerültek. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint illegálisan lépték át a schengeni külsõ határt. Önmagukat oszét nemzetiségûnek vallják és hazájuk belpolitikai helyzete miatt Budapestre kívántak eljutni. Velük szemben a kirendeltség megindította az idegenrendészeti eljárást, melynek során a tiltott határátlépést elkövetõk kinyilvánították menekültstátusz iránti kérelmüket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!