2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ünnepelt a 99 éves ÚjirázForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2011-10-09 22:57:22
Újiráz alapításának 99.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2011. október 8-án. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Szombaton délután a Csökmõi Ifjúsági Fúvószenekar és a Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulása jelezte, hogy megkezdõdött az ünnepség, amit immár tizenkilenc éve, 1992 óta rendez meg a falu. Ezután a katolikus lakosság szentmisére vonult a templomba, majd a templom elõtt parkban gyülekezett az ünneplõ közönség. Papp Csilla verse után Furák Károly polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Gajda Róbert, országgyûlési képviselõ, a falu szülötte beszélt a szülõfaluhoz való kötõdésérõl, és arról, hogy jövõre a századik évfordulót méltóképpen emlékezetessé kell tenni. A beszéd után a hangulatos parkban elhelyezett emlékmûvek koszorúzása következett. Dénes Zoltán plébános az elsõ száz telepes, Gajda Róbert az I.-II.világháború áldozatainak, Furák Károly polgármester pedig az 1848 és az 1956-os forradalmak emlékmûveinél helyezett el koszorút.

 

Az ünnepség része minden évben, hogy ajándékkal köszöntik a falu újszülötteit, legidõsebb lakosait, majd a jubiláló házaspárokat. Az elmúlt esztendõben egyetlen gyermek született, Szívos Milán. A legidõsebb nõi lakos Gál Istvánné, a legidõsebb férfi lakos Hõgyes Lajos, míg a legidõsebb házaspár Krizsán Mihály és Juhász Ilona, akik 1949. november 9-én kötöttek házasságot. Ajándékot kaptak a házasságuk 35., 40., 45., 50., és 60. évfordulóját ünneplõk, majd a 85 éven felüli lakosok.

 

A programok ezután a szabadtéri színpadnál folytatódtak, ahol a Szeghalmi Mazsorett együttes tagjai, majd az újirázi nótaénekes Nacsáné szórakoztatta a közönséget. Színpadra léptek még Gál István és tanítványai, akik a környéken egyre népszerûbb Rocky Show mûsorukkal vívták ki a közönség tetszését. Õket a Körös Körül néptáncegyüttes követte, akik káprázatos néptánc tudásukról gyõzték meg a jelenlévõket. Sztárvendégnek számított a Kávészünet együttes, akiket a Csillag születikbõl ismerhetünk. Az estét egy rock együttes produkciója, és hajnalig tartó mulatozás zárta. Mindenki jól lakottan szórakozhatott, hála az Újirázon közismert Dani papának és csapatának, akik bográcsból mérték a pörköltet.

 

Másnap, a hideg idõ ellenére is az ilyenkor szokásos tömeg hömpölygött a máskor oly csendes kis faluban. A búcsú ugyanis idevonzza a környékbeli települések lakóit.

 

Fotók: Ilyés Ádám

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!