2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Évszázados hagyomány a Feketetói vásárForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-10 11:05:48
Feketetó (Negreni) – Évszázados hagyomány, hogy minden év októberének második hetében a Sebes-Körös mentén lévõ Feketetó (Negreni) település határában Nagyvárad és Kolozsvár között félúton nagyvásárt rendeznek.

Hatalmas területen, a Sebes-Körös partján a hegyek lábánál történik a tömérdek portéka árusítása.

A közeli településekrõl, a hegyekbõl érkezõ emberek ilyenkor, a tél közeledte elõtt itt szerzik be a szükséges eszközeiket.

Furcsa ötvözete a régi és új idõk használati eszközeinek, öltözeteinek ez a vásár. Népviseletbe öltözött asszonyok árulják a maguk által kézzel készített ruhákat, melyeknek egyre nagyobb a keletje. A mesteremberek a saját kezük munkája által létrehozott termékeket próbálják értékesíteni. Bõrkabátok, bundák, hímzések, varrottasok, festett tányérok, szerszámok, népviseleti ruhadarabok várnak gazdára.


Sokan azért mennek a vásárba, hogy antik dolgokat vásároljanak. Izgalmasabb, érdekesebb, amikor a vásárló kedvére válogathat a régiségek között. Napjainkban egyre nagyobb a keletje ezeknek a tárgyaknak, ez vonzza a Magyarországról és másországokból érkezõ emberek sokaságát.

Érdekes szintfoltjai a vásárnak a fekete kalapos, bajuszos férfiak, a színes, bõszoknyás asszonyok, a Gábor cigányok látványa, akik árulják portékáikat.

A vásárra érkezõk másik csoportja a vásár hangulatáért érkezik. A gyermekeknek van körhinta, csúszda és más elfoglaltság. Az ínyenc falatokat kedvelõk is válogathatnak ételbõl, italból egyaránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!