2024. április 24. Szerda, György.
 
BÉT – Jelentõsen erõsödött a BUX a hétenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-16 19:26:33
Budapest, 2011. október 16., vasárnap (MTI) – A Budapesti Értéktõzsde az elmúlt hetet is erõsödéssel zárta, ez már sorozatban a harmadik hét, amikor emelkedett az index; a megelõzõ héthez képest ráadásul több mint kétszeres mértékben.

BUX - amely három héttel korábban még 15 ezer alatt volt – 17 ezer pont fölé kapaszkodott vissza, pénteken 17.448,83 ponton zárt, egy hét alatt 7,12 százalékkal, 1160 ponttal emelkedett az értéke az elõzõ heti 514 pontos erõsödést követõen.

A vezetõ részvények árfolyamai a Magyar Telekom kivételével emelkedtek a héten, közülük is kiemelkedett, és 10 százalék feletti erõsödéssel zárta a hetet az OTP és a Richter.

A részvénypiac forgalma 66,2 milliárd forint volt, míg az elõzõ héten 66,4 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A héten a globális részvénypiacok hangulatát továbbra is az európai adósságválság határozta meg, és bár konkrét intézkedések továbbra sem születtek a krízis megoldására, óvatos bizakodás lett úrrá a piacokon.

Hétfõn jelentõsen erõsödött a BUX index, amelyet szakértõk egyértelmûen az elõzõ hétvégi Merkel-Sarkozy találkozó eredményeként értékeltek, és segítette az emelkedést az is, hogy rendezõdni látszik az euróválság sújtotta belga-francia Dexia bank helyzete.

Az sem zavarta meg a jó hangulatot a piacokon hét közben, hogy a szlovák parlament elsõ körben nem szavazta meg az EFSF mentõmechanizmus jogkörének kiterjesztését. Ez egyben a kormány bukását is jelentette, mivel a szlovák kormány jóváhagyta Iveta Radicová miniszterelnök javaslatát, hogy az eurós mentõalap kibõvítésérõl szóló szavazást a pozsonyi parlamentben összekössék a kormányról szóló bizalmi szavazással.

Elindult az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon, elsõként az Alcoa tette közzé harmadik negyedéves eredményét: a cég csaknem háromszorosára növelte a nyereségét, bár még így sem felelt meg az elemzõi várakozásoknak. A piaci szereplõk kiemelt figyelmet fordítanak az alumíniumipari óriásvállalat eredményére, hiszen ebbõl az amerikai gazdaság növekedési kilátásaira vonnak le következtetéseket.

Pluszban tartotta az árfolyamokat az is, hogy szerdán José Maneul Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke átfogó menetrendet vázolt fel a gazdasági stabilitás és foglalkoztatás javítására. Ennek elemei között említette a bankok megerõsítése mellett a görög adósságválság rendezését, az euróövezet stabilitását biztosító végleges mechanizmus felállításának felgyorsítását, az unión belüli gazdasági együttmûködés és koordináció fokozását.

A bejelentés elsõ körben megnyugtatta a befektetõket, akik a késõbb nyilvánosságra kerülõ részletekre várnak – hívták fel a figyelmet elemzõk.

A hét utolsó kereskedési napján már ennek megfelelõen csendes napot zárt a budapesti tõzsde, de különösen jól teljesített az OTP, több mint egy százalékos pluszban zárt a BUX.

A CIB Bank heti elemzése szerint a héten megjelent makrogazdasági adatok sem okoztak csalódást, az elmúlt pénteki amerikai munkaerõ-piaci adatok kifejezetten jónak bizonyultak, és több más indikátor is arra utalt, hogy talán mégiscsak túlzottak voltak a recessziós aggodalmak.

A jövõ héten sok fontos amerikai adatot közölnek, az utóbbi idõszakban valamivel kisebb csalódásokat okoztak a tengerentúli számok, mint a nyár végén. Hétfõn az ipari adat láthat napvilágot, szerdán inflációs és ingatlanpiaci statisztikák lesznek terítéken, csütörtökön pedig a szokásos segélykérelmi számok mellett elõrejelzõ indikátorok utalnak majd a gazdaság állapotára – hívja fel a figyelmet a CIB. Hozzáfûzik: a Fed sok döntéshozója is beszédet tart a jövõ héten, kifejezetten a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban.

Az OTP árfolyama a múlt héten – az elõzõ heti 2,89 százalékos csökkenés után – 10,62 százalékkal erõsödött, pénteken 3489 forinton zárt.

Mol árfolyama 7,85 százalékkal 17.040 forintra emelkedett.

Magyar Telekom 3,47 százalékkal gyengült, 501 forinton fejezte be a hetet.

Richter papírok 10,87 százalékkal drágultak, 35.700 forintot értek pénteken.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 9,65 százalékkal 16.995 forintra emelkedett.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 2,96 százalékkal, 40,18 ponttal emelkedett, a pénteki záráskor 1399,53 ponton állt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!