2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Új nyugdíjrendszer: A szolgálati járandóság szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-17 19:24:09
Budapest, 2011. október 17., hétfõ (MTI) – A jövõ év elsõ napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követõen születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár elõtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter terjesztett a parlament elé.

A szolgálati járandóság kiszámítása úgy történik, hogy az idei decemberi szolgálati nyugdíjat növelni kell a januári nyugdíjemeléssel, majd csökkenteni kell a mindenkori szja-kulccsal – ez jelenleg és jövõre is 16 százalék. Az így kiszámított összeg nem lehet kevesebb a december 31-én hatályos kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) másfélszeresénél (ez a 78 ezer forint másfélszerese, azaz 117 ezer forint). Nem csökkenhet az szja-val a járandósága annak, akik egészségi ok miatt nyugdíjaztak.

A szolgálati járandóságot nem a tb-kassza, hanem a központi költségvetés fizeti.

Attól a szolgálati járandóságban részesülõ személytõl, akit feketemunkán értek a munkaügyi ellenõrök, a nyugdíjfolyósító megvonja a járandóságot, és büntetésként az egy éves járandóságát kell megfizetnie.

Az új szabályok a fegyveres szolgálatra is a normál nyugdíjkorhatárt írják elõ, de lesz kivétel. Akinek megvan a 30 éves szolgálati viszonya, az a felsõ korhatár elõtt 5 évvel kérheti a nyugdíj elõtti rendelkezési állományba helyezését, és ettõl fogva csak veszélyhelyzet esetén hívható be szolgálatra. Erre az 5 évre az illetménye megegyezik azzal az összeggel, amelyet a nyugdíj elõtti rendelkezési állományba helyezéskor teljes nyugdíjként kapna.

A másik kivétel azokra vonatkozik, akik 25 év szolgálati idõvel rendelkeznek, õk könnyített szolgálatot kérhetnek. A heti munkaidejük ettõl számítva 35 óra, és csak reggel 6 és este 22 óra között oszthatók be szolgálatra. A havi illetményük az utolsó normál szolgálati hónap bére alapján számolt távolléti díj.

A szolgálati járandóságban részesülõk – ha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – kérhetik a különleges foglalkoztatási állományba vételt. Ebben az esetben a katonák is a rendõrség állományába kerülnek, és a rendõrség határozott idejû szerzõdést köt velük, amely az öregségi nyugdíjas kor eléréséig tart. Ekkortól a szolgálati járandóság megszûnik, de az új jövedelem nettó összege nem lehet kisebb a korábbi járandóságnál, illetve a minimálbér másfélszeresénél. Az új illetményt évente a nyugdíjemelés mértékével kell növelni. A heti munkaidejük 35 óra, és csak reggel 6 és este 22 óra között oszthatók be szolgálatra.

Aki lemond errõl a szenior foglalkoztatásról, és visszatér a szolgálati járandóság alá, még egy alkalommal visszavehetõ a különleges foglalkoztatásba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!