2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A pénzügyi sokkhatások növelhetik a megtakarítástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-20 14:59:07
Debrecen – Nincs esély arra, hogy a 230 milliárdos reálhozam élénkítse a kiskereskedelmi forgalmat.

pénzügyi sokkok hatására erõsödhet a magyar háztartások megtakarítási hajlandósága, ahogy az 2008 után Európa legtöbb országában tapasztalható volt. A belföldi kereslet belátható idõn belüli élénkülésére azonban nem számít a Pioneer Alapkezelõ a 230 milliárd forint összegû reálhozam-kifizetés ellenére sem. Számolni lehet ugyanakkor azzal, hogy a svájci frank drasztikus erõsödése ellenére elmarad a fogyasztás csökkenése, mert a rendkívüli jövedelem fedezheti a törlesztés megnövekedett terhét a tartalékokkal nem rendelkezõ adósoknál.

Hiába marad több

A romló pénzügyi-gazdasági környezetben nincs esély arra, hogy a mintegy 230 milliárd forint összegû magán-nyugdíjpénztári reálhozam élénkítse a kiskereskedelmi forgalmat. Így ez sem javítja a gazdasági növekedési kilátásokat, amint a személyi jövedelemadó (szja) változások nyomán a háztartásoknál maradó összeg sem hagyott eddig látható nyomot a fogyasztásban.

„A jelek szerint az egykulcsos szja révén keletkezett többletjövedelem részben a hitelek elõtörlesztésében csapódott le, emellett hozzájárult ahhoz, hogy az erõsödõ svájci frank következtében felhízó adósság ellenére nem csökkentek a bruttó megtakarítások” – vont mérleget Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelõ Zrt. befektetési igazgatója. A növekvõ hiteltörlesztések és a bruttó megtakarítás minimális növekményének köszönhetõen ugyanakkor nõttek a nettó megtakarítások. Ezek további alakulására hatással lesz, hogy a fokozódó pénzügyi bizonytalanság tovább erõsítheti a háztartások óvatosságát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!