2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A forint nem törõdött a jegybanki döntésselForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-25 14:34:15
A forint a keddi kereskedésben veszített értékébõl,  az euró és a frank árfolyama egy forinttal emelkedett, kora délután azonban a magyar deviza javított helyzetén. A magyar jegybank 6 százalékos kamatszint tartására vonatkozó döntése nem befolyásolta az árfolyamokat.

14.08 A kamattartás nem okozott lényeges elmozdulást

Kevéssel délután negyed három elõtt az euró 296,80 forintba került a devizapiacon, a frank árfolyama 242,30, a dolláré 213,20 forintnál járt. A magyar jegybank 6 százalékos kamatszint tartásáról szóló döntése nem okozott komolyabb elmozdulást a forint árfolyamában, mert a jegybankárok lépése megfelelt az elemzõi várakozásoknak.

13.11 Javított a forint

Délután negyed kettõ elõtt néhány perccel az euró 296,70 forintba került a bankközi devizapiacon. Ekkor a frankért 242, a dollárért pedig 212,70 forintot kellett adni. Ez azt jelenti, hogy a dél utáni helyzethez képest javított a forint a legfontosabb külföldi devizákhoz képest.

12.30 Reggel óta folyamatosan gyengül a forint

Tovább gyengült a forint, kevéssel fél egy elõtt egy euró 297,3 forintot, egy dollár 213,4 forintot, egy euró 242,8 forintot ért a bankközi piacon.

10.27 Gyengült a forint

Egy keveset gyengült a forint a fõbb devizákhoz képest a reggeli nyitás után. Egy euróért 296,4 forintot, egy dollárért 212,9 forintot, egy svájci frankért 242,2 forintot kértek a bankközi piacon kevéssel fél tizenegy elõtt.

09.12 Délután dönt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete, a monetáris tanács kedden délután teszi közzé a kamatdöntés eredményét. A Reuters hírügynökség múlt heti elemzõi konszenzusa szerint az elemzõk nem várnak változtatást a jegybankároktól. A Raiffeisen keddi devizapiaci kommentárja szerint sem változik a kamat, de a szakértõk úgy vélik, a kamatdöntés utáni jegybanki tájékoztatás érdekes lehet.

A Raiffeisen elemzõi szerint a testület ugyanis eltolódott a szigorúbb monetáris politika irányába pénzügyi stabilitási megfontolások miatt. Az elemzés szerint a legutóbbi ülésen már tárgyaltak a jegybankárok a kamatemelés lehetõségérõl - egy szavazat érkezett is 25 bázispontos emelésre -, és azóta a kockázati mutatóink magasan stabilizálódtak, a forint is kissé gyengült. A Raiffeisen elõrejelzése szerint mindaddig azonban nem fognak kamatot emelni a magyar jegybankárok, ameddig jelentõsen nem romlik a környezet. Bár londoni elemzõk között vannak, akik meglepetésre, azaz kamatemelésre számítanak, így ha Simor András jegybankelnök nem utal kamatemelésre, akkor enyhe forintgyengülés következhet - áll az elemzésben.

A forint árfolyamát befolyásoló nemzetközi hangulat egyelõre a kivárásra utal, a befektetõk a szerdai - Görögország megmentését célzó - uniós csúcsra és a konkrét döntésekre várnak. A Raiffeisen elemzõi szerint kedden az euró 293,80 és 296,20 forint között mozoghat.

09.06 Frankgyengülésre számít a svájci jegybank elnöke

Fokozatos frankgyengülésre számít a svájci jegybankelnök - írja az amerikai Wall Street Journal üzleti napilap. Philipp Hildebrand szerint a jelenlegi 1,23-as szint körüli euróárfolyammal is jelentõsen túlértékelt a frank. Korábban a Svájcban mûködõ szakszervezetek szövetsége arra presszionálta a nemzeti bankot, hogy emelje fel a szeptember elején rögzített 1,20 frankos euróárfolyamot 1,40-re.

07.57 Az uniós találkozóig befagyhat az árfolyam

Hétfõn még némileg erõsödött a forint az euró és a svájci frank délutáni, illetve reggeli jegyzéséhez képest. A kereskedõk kivárnak, amit az elemzõk a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokkal indokolnak.

07.33 Egy kicsit gyengült a forint

Az euró kedd reggelre 295,27 forintot ért a nemzetközi bankközi forgalomban, hétfõn este 294,92 forint volt az árfolyam. A svájci frank 241,18 forint volt kedd reggel, míg hétfõn este 240,55. A dollárt 212,23 forinton jegyezték a hétfõ esti 211,60 forint után.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!