2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A forint egy antilop, amely futásra teljesen alkalmatlanForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-31 10:37:14
Van egy teljesen lesérült antilopcsapat a világban, ezek a közép-európai devizák. Ezen belül pedig van egy antilop, amelyiknek legalább 2 lába eltörött, láthatóan futásra teljesen alkalmatlan. Ez pedig a forint. A világ likvid, kereskedhetõ instrumentumai közül nagyjából jelenleg a mi pénzünk a leggyengébb. Ebbõl kétféle kimenetel szokott lenni (természetesen amikor az ember ezt leírja, akkor nyilván egy harmadik fog bekövetkezni).

 

Mivel jelenleg a világban ismét kockázatvállalás/némi optimizmus van, ezért könnyen lehet, hogy ennek az optimista hullámnak a legvégén hirtelen visszaerõsödik a forint, lerázva magáról a korai shortolókat. A másik lehetõség, hogy végig eléggé gyengécske marad az optimizmus idõszakában, s mihelyst ismét leromlik egy kicsit a hangulat, azonnal összeomlik a forint is. Egyelõre én ez utóbbit tartom valószínûnek. De mielõtt elõreszaladnánk, nézzük mi történik a nagy gazdaságokban/piacokon.
ZSIDAY VIKTOR MEGMONDJA
A forint egy antilop, amely futásra teljesen alkalmatlanElmondom, mi történt a tegnapi európai csúcsonA kormány célja a forint gyengítése és az elinflálás politikájaAkár nyerni is lehet a görög csõdön?Azok a gonosz bankok...
A nagy részvénypiacok komoly emelkedésen vannak túl, ráadásul az európai csomag jó hírként robbant be, és hatalmas árfolyamemelkedést generált, azonban úgy vélem, hogy a hosszabbtávú, fõ irányt megszabó medvepiac továbbra is él, és a jelenlegi korrekciós (=emelkedõ) fázis vége felé járhatunk. Ennek oka, hogy semmiféle megoldás nem született Európa problémáira (nem is nagyon születhet). Igaz, hogy az azonnali káosztól és összeomlástól megmenekültünk, de a fõ probléma fennmarad: ahhoz, hogy az országok a költségvetésüket rendbe rakják, 2012-13-(14?)-ben komoly megszorításokat kell (és fognak is) végrehajtani majdnem minden európai államban (USA-ban is kellene, de ott egyelõre még maszatolnak ezzel a kérdéssel). Márpedig egy ilyen, szinkronizált megszorítási hullám szinte bizonyos, hogy recesszióba küldi az európai gazdaságot. Nem pénzügyi válságba, mint a Lehman idején, hanem lassú, felõrlõ recesszióba, amelybõl nincs gyors felpattanás, hanem könnyen lehet, hogy sokéves vergõdés jön (á lá Japán 1990 óta). Ez egyáltalán nincs beárazva.
Fontos kiemelni, hogy nem a görög csõd/nem csõd kérdése a fõ kockázat, hanem az elkerülhetetlennek látszó megszorítások, és ebbõl következõ recesszió. Tehát bármiféle csomagot is csinálnak az európaiak, a lassulástól (minimum, de inkább a) recessziótól nem nagyon menekülhetnek meg. Ily módon pedig arra számítok, hogy az esõ piac (Európában valószínûbb, USA kérdésesebb) újra indul, új mélypontokkal. A jelenlegi emelkedési fázis fõ éltetõ ereje (mint a legtöbb bear-market rally esetében) a rendkívül pesszimistává váló hangulat és ebbõl adódó short-zárási hullám volt. A hangulati indikátorok alapján ennek a végéhez közeledhetünk.  Pl. az AAII hangulatfelmérése szerint tavasz óta nem volt ilyen sok a nettó optimista, és más mutatók is arra utalnak, hogy a hangulat nagyon sokat javult, így a felhajtóerõ fogyóban lehet. Eközben az olasz 10-éves államkötvények ismét 6% felett azaz sokéves csúcsukon vannak, ami azt jelzi, hogy továbbra sincs bizalom irántuk, és a spanyolok is 5,5 felett vannak, 2-3 hónapos csúcs közvetlen közelében. A fõ trend tehát egyáltalán nem változott: még mindig tart az európai hozamdivergencia, államadósságválság, ebbõl következõen lesznek megszorítások és recesszió is.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy azonnal összeomlás lesz a piacokon, de úgy vélem, hogy inkább lefelé lesz érdemes keresgélni a következõ hetekben, mint felfelé (persze könnyen lehet ebbõl még sokhetes oldalazás is az esés elõtt). Egyébként érdekes, hogy a jen mindenkori maximumán zárt pénteken a dollárral szemben: megy a pénz hazacipelése Japánba, ez végképp betesz a szerencsétlen ázsiaiaknak...
Többet nyújtunk, mint egy hagyományos kereskedési rendszer
És most ezek fényében a forintról: mivel arra számítanék, hogy a világ piacain nem javul tovább a hangulat, és a forint gyengesége elképesztõen látványos, ezért könnyen lehet, hogy a következõ hangulatromlásnál begyorsul a gyengülés. Szerintem nem leminõsítési félelmekrõl van szó, hanem sokkal inkább tõkekivonás zajlik az országból, ami nagyon veszélyessé válhat. Érdekes ezzel kapcsolatban a portfolio cikke: a magyar lakosság nem ijed meg 300-as eurhuf árfolyamól, adják el a devizát.
Pedig a legutóbbi 12 hónapos DKJ aukció rámutatott, hogy mennyire súlyos helyzet tud kialakulni, hogyha a többi lábától megfosztott állampapírpiacra éppen nincs kedve bejönniük az immár szinte egyedüli vevõként megmaradó külföldi befektetõknek: ebben az esetben egyszerûen fizikailag nincs aki megvásárolja a papírokat. Sajnos, a gazdasági kormányzat lépései az egyébként is bonyolult helyzetet tetézik, és egyáltalán nem lenne meglepõ, hogyha pár hónapon belül ismét az IMF-hez kellene fordulnunk...

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!