2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nem nyugszanak a forinteladók: 305 felett az euróForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-02 10:38:34
A borús nemzetközi hangulattal párhuzamosan gyengüléssel kezdett hétfõn a forint a bankközi devizapiacon, délelõttre 305 fölé emelkedett az euró jegyzése. A befektetõk egy része továbbra is attól tart, hogy a két szünnap alatt valamelyik hitelminõsítõ a bóvliba sorolja hazánkat.

Folytatódik a forint múlt héten kezdõdött gyengülése, a délelõtti 305 feletti euróárfolyam már majdnem fél százalékkal volt magasabb a péntekinél. A dollárral szemben 218,13-ig gyengült a hazai fizetõeszköz, míg a svájci frank jegyzése ismét 250 fölé emelkedett.

A további forintgyengülés elsõsorban a borongós nemzetközi hangulatnak köszönhetõ: a vezetõ ázsiai részvénypiacok lecsorgással kezdték a hetet, majd a pesszimizmus átragadt Európára is. Hétfõ délelõtt a londoni tõzsde FTSE indexe 1,03 százalékkal állt pénteki értéke alatt, míg a frankfurti DAX 1,5 százalékos mínuszban volt.

A nemzetközi hangulat mellett az is gyengíti a forintot, hogy a befektetõk egy része attól tart, hogy a magyar piac szünnapjait kihasználva valamelyik hitelminõsítõ a bóvli kategóriába sorolja hazánkat. A döntés elvileg néhány héten belül megszületik, hiszen a Moody's és a S&P szakemberei októberben már tájékozódtak Budapesten. Szakértõk szerint a legvalószínûbb forgatókönyv az, hogy a S&P-tõl kapunk leminõsítést, de ez sem vehetõ biztosra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!