2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A Megye Napját ünnepelték HajdúnánásonForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-23 15:56:47
Hajdúböszörmény, Berettyóújfalu, Balmazújváros, Püspökladány után az idei Megye Napot Hajdúnánáson rendezte meg a megyei önkormányzat.

A Kéky Lajos Mûvelõdési Házban Rácz Róbert megyei kormánymegbízottat, Bodó Sándor megyei közgyûlési elnököt, Kocsis Róbert és Tóth Attila alelnököket, Sófalvi László, Hargita Megye Tanácsának elnökét, a megye jelenlévõ polgármestereit Szólláth Tibor polgármester köszöntötte. A vendéglátó város rövid történetének bemutatása után, elmondta: Hajdúnánáson 62 év után elkövetkezett a rendszerváltás, amikor is minden a változásért kiált. A lakosok Bocskai üzenetébõl merítenek erõt, s alkotnak olyan erõs körösséget, melynek gerince a hitre és a tanulásra épül. – „Fel kell eleveníteni eleink gondolkodását, mely felelõsséget és takarékosságot jelent a ma embere számára” – szögezte le.

Bodó Sándor köszöntõjében leszögezte: a megye ereje nem Debrecenben, a Piac utca 54-ben van, hanem a megye településein. „Ha nem vagyunk tisztában múltunkkal, bizonytalanok vagyunk a jelenben, nem lesznek világosak elképzeléseink a jövõre vonatkozóan. Erõt kell meríteni a múltból, s tervezni a jövõt, mert e nélkül nem élhetünk” – fogalmazta meg mondandóját az elnök. A továbbiakban szólt az átalakulás elõtt álló megyerendszerrõl, melynek a forráshiány miatt a mûködtetés feladatát az állam veszi át, ám a megyékre igen fontos teendõ vár: a területfejlesztés, illetve a határon  átnyúló kapcsolatok területén. A Megye Napján kitüntetett figyelem jár azoknak, akik saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtanak, s ilyenkor adják át a kitüntetõ díjakat. A Bocskai István-díjat Dr. Tonk Márton egyetemi docens, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Mûvészeti Karának dékánja, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója kapta.

Kölcsey Ferenc-díjat érdemelt ki Dombi Géza Zsigmond, a berettyóújfalui Bessenyei György Szakközépiskola rajz- és vizuális kultúra tanára, Kocsányi Piroska némettanár, valamint a földesi Szélrózsa Néptáncegyüttes.

Maróthi György-díjas lett Tátrai János, Tolvaj Sándorné és Váradi Istvánné pedagógus. Kovács Pál-díjra lett érdemes Dr. Fésûs László és Sápi Miklós. A mezõgazdaságban bevezetett fejlesztésekért Szegedi Lajos családi gazdálkodó Arany Sándor-díjat kapott. Elekné Szórádi Márta Kisebbségi-díjban részesült, míg az Év Civil Szervezete-díjat a Napfényes Támogató Szociális Egyesület nyerte el. Tóth György István, hajdúdorogi vállalkozó a Civilek Támogatásáért-díjban részesült.

Az ünnepi közgyûlés résztvevõit és a kitüntetetteket a helyi hagyományõrzõ csoportok népdalokkal, néptánccal és népmesével köszöntötték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!