2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tehetséggondozás a Bihari Kistérségben a csökmõi Bocskai István Általános Iskola közremûködésével
Utolsó módosítás: 2011-11-28 09:13:29
  A berettyóújfalui II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola által megnyert, szervezett és koordinált TEHETSÉGSEGÍTÕ HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA  A BERETTYÓÚJFALUI KISTÉRSÉGBEN címû pályázatban, amely 2011. augusztus 30 - án lezárult, a csökmõi iskola is aktívan részt vett. 

 A pályázat célja és feladata egy olyan tehetségsegítõ hálózat létrehozása és mûködtetése, volt, amely javítja a Bihari kistérség általános iskoláiban már meglévõ tehetségsegítõ kezdeményezések mûködési feltételrendszerét, valamint új kezdeményezések elindításának ösztönzése, támogatását.

A hálózatépítésbe, a kistérségi tehetséggondozásba a kistérségbõl bekapcsolódó hat általános iskola, közöttük a Csökmõi Bocskai István Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak köszönhetõen a pályázat eredményesen és hatékonyan segítette és fogja a jövõben is segíteni kistérségünk és a Csökmõi Bocskai István Általános Iskola tehetséggondozó munkáját.

 

A tehetséggondozás kialakítása és mûködtetése érdekében igen sokrétû tevékenységet végeztek. Az iskola két pedagógusa Blágáné Roza Mária és Blága Teréz akkreditált továbbképzésen vett részt, ahol megismerkedtek a tehetségazonosítás, a tehetséggondozás elméletével és módszertanával, így az eddiginél hatékonyabban és eredményesebben fogják végezni a tehetséggondozást.

Ezen pedagógusaik vettek részt egy új, komplex,  anyanyelvi kompetencia területre épülõ gazdagító, dúsító tehetséggondozó program kidolgozásában, amely reményeink szerint segíteni fogja iskolánk a kistérség tehetséggondozó tevékenységét is.

 

Dr. Péter Szarka Szilvia végezte a tehetségazonosítást, 4. évfolyamon tanuló diákok körében. A tehetségazonosítás során iskolánkból kiválasztott 10 tanuló FeketeBoglárka, Rácz Evelin, Kovács Laura, Kiss Krisztián, Kovács Balázs, Szakál Vivien, Balog Márk Krisztián, Osvald Katalin, Stefán Csaba Dániel, Jámbor Hedvig, Osvald Katalin 20 órás személyiségfejlesztõ tréningen vett részt, ahol legfontosabb cél a reális önismeretének fejlesztése volt, amelyeket szakképzett pszichológusok tartottak. A tréning népszerû volt, és eredményesen fejlesztette tanulókat.

A szakmai és partneri kapcsolatok keretében Tehetségnapokon vettek részt, amelyen bemutatták a rendezõ tehetséggondozó mûhelyeik tevékenységét, tehetséges tanulóikat, felhívták a figyelmet a tehetséggondozásra, annak fontosságára.

A Tehetségnapok során kerültek megrendezésre az úgynevezett „új típusú” kistérségi szintû tanulmányi versenyek, melynek során a résztvevõ tanulók nem csak tantárgyi tudásukról, felkészültségükrõl adtak tanúbizonyságot, hanem a versenyeken értékelték kreativitásukat, logikus gondolkodásukat, fellépésüket, kommunikációs készségeiket is. Ezeken a versenyeken is részt vettek az iskola tanulói, és derekasan helytálltak. A Komádiban megrendezett Tehetségnapon iskolai válogatottunk az 5. helyen végzett, a Biharkeresztesen megrendezett „Meséljünk játsszunk közösen” címû versenyen Vajda Zsolt és Tóth Martin szerepeltek eredményesen.

A programról www.rakoczif-bu.sulinet.hu címû honlapon további információkhoz juthatnak hozzá.

A pályázat lebonyolítójaként azt reméli az iskola, hogy a jövõben folytatódik, erõsödik, kiteljesedik tehetséggondozó tevékenysége. Ebben továbbra is számítanak a szülõk aktív közremûködésére, mert e hálás pedagógiai tevékenység  csak a szülõk, a pedagógusok, és az iskola összefogásával lehet csak igazán hatékony és eredményes.

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!