2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Latorcai Csaba: a második félévre meleg lesz a körösszakáli iskolábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-02 14:27:47
Körösszakál, 2011. december 2., péntek (MTI) – A körösszakáli iskolaügyben a legfontosabb cél, hogy a második félév kezdetére új, tiszta viszonyok legyenek az intézményben, és fûtött termek fogadják a diákokat – jelentette ki Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkára pénteken, amikor a helyszínen tájékozódott a kialakult állapotokról.

A szolgáltató november 8-án szüntette meg a Bihar Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda körösszakáli iskolájában a gázellátást, emiatt a diákok egy lakásban, illetve egy ebédlõben tanulnak.

Itt a legsúlyosabb a helyzet az országban – mondta Latorcai Csaba a helyszínen az MTI tudósítójának, hozzátéve: a nemzetiségek jogairól szóló törvény módosításával lehetõség lesz arra, hogy az országos nemzetiségi önkormányzat január 1-jétõl, tanév közben átvegye a Hajdú-Bihar megyei intézményt, és biztosítsa a magyar-román tannyelvû iskola mûködését.

A forrásokat ehhez a minisztérium kezelésében lévõ kisebbségi elõirányzatból, illetve intervenciós támogatásból elõ tudják teremteni – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy 2013-tól állami kézbe kerülnek az iskolák, így a mûködtetés terheitõl mentesülnek majd a települési önkormányzatok. Ugyanakkor – tette hozzá az MTI érdeklõdésére Latorcai Csaba – a nemzetiségi iskolákat továbbra is az országos nemzetiségi önkormányzatok fogják mûködtetni.

Amíg rendezõdik a helyzet Körösszakálban, várhatóan meghosszabbítják a téli szünetet a gyerekeknek – közölte Latorci Csaba az egyik meglátogatott osztályban; a bejelentését a gyerekek ovációval fogadták, s láthatóan az sem szegte kedvüket, amikor megtudták, hogy szombati napokon kell “ledolgozniuk” a pluszban kapott pihenõnapokat.

Gyõri Zoltán igazgató tájékoztatása szerint nyolcvan tanulót érint az iskolaépület bezárása, õket egy szolgálati lakásban, illetve egy cserépkályhával fûthetõ iskolaépület ebédlõjében helyezték el ideiglenes.

A Körösszakál, Bedõ és Körösnagyharsány önkormányzata által közösen mûködtetett iskola tagintézményeiben egyébként jelentõs fejlesztések történtek az elmúlt években. Jól példázza ezt, hogy a körösszakáli épületben interaktív tábla van, de azt nem tudják használni, mert nincs fûtés, miután több milliós adósságot halmoztak fel a gázszolgáltató felé – mondta az igazgató.

Samók Gyula, Körösszakál független polgármestere emlékeztetett arra, hogy a kormány 2002-ben határozatban vállalta az ország öt román tannyelvû általános iskolája – köztük a körösszakáli – mûködésének finanszírozását.

Tájékoztatása szerint 2009-ig rendben volt a finanszírozás, 2010-ben, illetve 2011-ben viszont 48 millió forinttal kevesebb támogatást kaptak az intézmény mûködtetésére, emiatt nem tudták a gázt sem fizetni.

A három érintett település polgármestere a helyettes államtitkárral folytatott egyeztetés után reményét fejezte ki, hogy mielõbb rendezõdik a kérdés, és végre melegben, a jól felszerelt iskolaépületben tanulhatnak a körösszakáli és környékbeli iskolások.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!