2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Januártól vásárolhatja meg az eszközkezelõ a rászorulók ingatlanátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-12-06 10:22:46
A vásárlás egyik feltétele, hogy az ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot. Legkorábban fél év múlva élhetnek majd az adósok a visszavásárlás jogával.

A Nemzeti Eszközkezelõ januártól megvásárolhatja a bajba jutott kétgyermekes, rászoruló, devizahiteles családok jelzálogjoggal terhelt lakóingatlanát, biztosítva, hogy bérleti díj ellenében továbbra is ott lakhassanak - döntött hétfõn a parlament.

Az elfogadott szabályozás szerint az állam a lakóingatlant akkor vásárolhatja meg, ha azon 2009 vége elõtt kötött hitelszerzõdés alapján létrejött jelzálogjog van, amelynek fedezetét csakis a szóban forgó ingatlan képezi, illetve a bank az ingatlant kényszerértékesítésre jelölte. További megkötés, hogy az eszközkezelõ által megvásárolt ingatlan - hitelszerzõdés megkötésekor megállapított - forgalmi értéke nem haladja meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot.

A budapesti és a megyei jogú városokban lévõ ingatlanok vételára a jelzáloghitel-szerzõdésben megállapított forgalmi érték 55 százaléka, más városokban az 50, községekben a 35 százaléka. Az adós visszavásárlási jogát a legkorábban fél év, legkésõbb pedig két év múlva gyakorolhatja.

A kormány szeptember végén döntött a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság mûködésének feltételeirõl. A lehetõség a legnehezebb helyzetben lévõ lakáshiteleseknek szól, de ahogy azt az [origo] korábbanmegírta, a mintegy 140 ezer rossz adósnak csak a töredéke kap segítséget. Bár Giró-Szász András kormányszóvivõ szerint a késõbbiekben bõvítheti a hozzáférés lehetõségét a kormány, a korábban már elfogadott kormányhatározat szerint 2014-ig bezárólag legfeljebb 5000 ingatlant tud majd megvásárolni, jövõre pedig 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!