2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Két hónap „távoltartás” után a gyerekek visszatérhettek a fûtött tantermekbe KörösszakálbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-13 12:14:23
Körösszakál – A legkisebbek tanóráin a konyhaszekrény ajtaját használták betûtáblának, az ebédlõasztal volt a tanulópad. A szemléltetõ eszközöket naponta hurcolták a pedagógusok az iskolából a napközi ebédlõjébe vagy a szolgálati lakásba – ahol a fûtésleállás idején a tanítás zajlott. Körösszakálban ugyanis a kifizetetlen számlák miatt a GDF Suez Zrt. tavaly november 8-án leállította a gázszolgáltatást.

A fizetési nehézség abból adódott – írtuk le azóta többször is -, hogy a román nemzetiségi általános iskola kiadásainak fedezésére még az elõzõ kormány vállalat kötelezettséget, ám az ígért támogatást végül sem a szocialista, sem a Fidesz-kormány nem utalta át hiánytalanul. A növekvõ problémákat hitelfelvétellel hidalták át a – Bedõvel és Körösnagyharsánnyal társulásban mûködtetett – iskolát fenntartó önkormányzatok. Ám a hitelkeret kimerült, az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került településeknek osztott támogatásból pedig az említettel nem kaptak annyit, hogy bajukat orvosolhatták volna.

Országos hírverés kerekedett a fûtetlen iskoláról. A Napló az olvasóktól kért segítséget, a Rotarytól pedig támogatást, hogy gyûjtés kezdeményezésével lendítsük elõre a megoldáshoz vezetõ utat. Eredményeként 100 ezer forintot kapaz iskola.

Vitányi István országgyûlési képviselõ elõbb azért lobbizott, hogy az ügy minél magasabb kormányzati szintre kerüljön, mert ettõl remélt megoldást. Sikerrel tette: a nemzetiségi güyekrét felelõs államtitkár, Latorcai Csaba személyesen is lementKörösszakálba. Javaslatot tett arra, hogy az iskolát a jövõben az Országos Román Kisebbségi Önkormányzat mûködtesse, illetve segítséget ígért a számlák, hitelek kifizetéséhez. Az elõbbi még nem zárult le, de több mint 30 millió forintot – különbözõ jogcímeken – kapott Körösszakál önkormányzata, úgy tudjuk, nem kis részben Vitányi István érveinek hatására. Ebbõl rendezhették a tartozásokat, így január 11-én, szerdán délután újra bekapcsolták a kazánt az iskolában.

– A gyerekek jobban ujjongtak a hírnek, mint amikor szünidõre mennek! – mondta Gyõri Zoltán igazgató a Naplónak. Az enyhe tél miatt szerencsére fagyveszély nem fenyegetett az épületen belül, de a falak nagyon kihûltek. – Azóta egy percre sem állt le a kazán. Ma raggel 19 Celsius fok volt a termekben, de megy a fûtés, el fogja érni a 21 fokot. És a Nap is szerencsésen rásegít, mert sok az ablak a déli oldalon – magyarázta az igazgató. Valószínûleg õ és a nagyobb diákok is jó emlékükben õrzik meg péntek 13-át, amikor visszatértek a normális iskolai keretek közé.

Az gázóra persze pörög, a fizetnivaló újra gyûlik. A nemzetiségi önkormányzattal folytatódnak a tárgyalások. A Napló nyomon követi a fejleményeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!