2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Interjú Rácz Róbert kormánymegbízottal, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetõjévelForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-17 10:02:28
Debrecen. Nem végleges még, de elkészült egy változat arról, hogyan nézhetnek majd ki a 2013 januárjától mûködõ járások.

 

A terveket közzé tették, az egyes járásokhoz tartozó települések és a járásközpontok nevét. A jogalkotók most figyelnek a reagálásokra, várják és fogadják az észrevételeket – tudtuk meg Rácz Róberttõl, aki a Fidesz Hajdú-Bihar megyei listás képviselõje, ezúttal azonban kormánymegbízottként volt a Napló vendége.

 

Miért van szükség a járások visszaállítására, ami a közigazgatás egyéb részeinek átalakításával is jár?

Rácz Róbert: Több okból is, de amit elõre sorolok: azért, hogy áttekinthetõ rendszerbe foglalja a megyei szinten ugyan létezõ, de minden logikát, összhangot nélkülözõ módon telepített államigazgatási szervezeteket, illetve a munkát. Nem lehet tudni, kiknek a döntésén múlott az elõzõ évtizedekben, hogy melyik városban lesz például kirendeltsége az ÁNTSZ-nek vagy a munkaügyi központnak. Egyik is, másik is létesített irodákat, de véletlenül sem átgondolt rendszer szerint. Most ezen változtatunk. A járásközpontokba telepítjük a szakigazgatási szerveket, együtt alkotják majd a kormányhivatalok járási hivatalait. Nem zárható ki, hogy az olyan járásban, ahol mondjuk két meghatározó település is van, nem csak a járásközpontban, hanem a másik városban is mûködik majd járási hivatal.

 

Nem lesz szükség a mostaninál sokkal több munkatársra?

Rácz Róbert: Egyáltalán nem, hiszen polgárokból sem, ügyekbõl sem lesz több, csak az ügyintézés helye szétterül a megyében.

 

Milyen további okok indokolják a járások létrehozását?

Rácz Róbert: Például az, hogy az állam a saját feladatait ne adja ki “gebinbe”. Napjainkban a települési jegyzõk egy sor államigazgatási, hatósági munkát végeznek. Ha egy gyerek nem jár rendszeresen iskolába, a jegyzõnek ad munkát. Ha valaki becsületsértésbe keveredik, az õ ügye is a jegyzõnél landol. A megyében évente 12 ezer szabálysértési ügy keletkezik. Meg kell szabadítani mindettõl a jegyzõket a feladatokat pedig be kell vinni a járásközpontba.

 

Ez azt is jelenti, hogy bizonyos ügyekben ezentúl nem a helyi jegyzõhöz kell menni, hanem esetleg el kell utazni a járásközpontba.

Rácz Róbert: Igen, ez kézenfekvõ következménye. Hogy pontosan milyen tartalom tölti majd ki a járási hivatali tevékenységet, azt egy késõbbi jogszabály tartalmazza. A rendszer mindenesetre áttekinthetõbb, egyértelmûbb lesz. Az állam nem teheti meg, hogy egy feladatot fontosnak mond, de az elvégzésére nem ad pénzt. Ugyanakkor sok állami tevékenységet pedig valószínûleg másként kell szervezni, hogy kevesebb pénzbõl is eredményes legyen.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!