2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megjelent az Új Munka Törvénykönyve, érdemes felkészülni az új szabályok alkalmazásáraForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-23 09:12:57
A Magyar Közlöny 2012. évi 2. számában megjelent az Új Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvérõl), amelyet a parlament 2011. december 13-án fogadott el, és 2012. július 1-jén lép hatályba.

Alapvetõen más az Új Munka Törvénykönyve szerkezeti felépítése a jelenlegitõl, több rendelkezésben kerül használatra a polgári jogra jellemzõ "általában elvárható" magatartás kötelezettsége, továbbá egyes rendelkezések jelentõsen eltérnek a jelenlegi Munka Törvénykönyvének rendelkezéseitõl. A most induló cikk-sorozatunkban minden egyes alkalommal újabb és újabb eltérésekre hívjuk fel a kedves olvasó figyelmét.

A médiában sokat lehetett hallani arról, hogy a felmondási védelemmel kapcsolatos rendelkezések hogyan változnak majd. 2011. november 28-ai cikkünkben részletesen kitértünk ezekre az eltérésekre. Itt most megerõsítjük, hogy a hivatkozott cikkben írt, törvényjavaslatban szereplõ felmondási védelmeket fogadta el a parlament, tehát 2012. július 1-tõl kezdõdõen kizárólag a következõ esetekben nem szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt rendes felmondással:

i. a várandósság,

ii. a szülési szabadság,

iii. a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,

iv. a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint

v. a nõ jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggõ kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétõl számított hat hónap.

Új, a jelenlegi Munka Törvénykönyvében nem szereplõ rendelkezés, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy legfeljebb a munkaviszony kezdetétõl számított egy évig nem szüntethetik meg felmondással a munkaviszonyt. A felmondás kizárása alapvetõen a polgári jogra volt eddig jellemzõ, amelyre július 1. követõen a munkajogban is lehetõség lesz.

Alapvetõen eltérõek lesznek a határozott idejû munkaviszony megszüntetésének szabályai is. Jelenleg a határozott idejû munkaviszonyt csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással lehet megszüntetni, valamint a munkáltató jogosult egyoldalú nyilatkozattal is megszüntetni, feltéve, hogy a hátralévõ idõre (legfeljebb egy évre) járó átlagkeresetet kifizeti a munkavállaló részére.

2012. július 1. követõen mind a munkáltató, mind a munkavállaló jogosult lesz rendes felmondással megszüntetni a munkaviszonyt a következõ esetekben. A munkáltató az alábbi esetekben szüntetheti meg a határozott idejû munkaviszonyt rendes felmondással:

i. a felszámolási-vagy csõdeljárás tartama alatt van,

ii. a munkavállaló képességivel összefüggõ okból,

iii. ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külsõ ok következtében lehetetlenné válik.

Ha a munkavállaló szünteti meg rendes felmondással a határozott idejû munkaviszonyát, amelyre a jelenleg hatályos Munka Törvénykönyve rendelkezései szerint nincs lehetõsége, akkor köteles a felmondását indokolni. A felmondási indok pedig csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Változatlan marad az, hogy a munkavállaló a határozatlan idejû munkaviszonyát rendes felmondással indokolási kötelezettség nélkül megszüntetheti. A fentiek szerint azonban a határozott idejû munkaviszonya megszüntetésekor köteles a rendes felmondását indokolni.

 

dr. Nagy Judit Csilla, ügyvéd

 

Dr. Nagy Judit Csilla Ügyvédi Iroda
Munkajog | Szellemi alkotások joga | Társasági jog | Ingatlanjog |
Kereskedelmi jog

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!