2024. április 24. Szerda, György.
 
Meglódult a lakáspiac az év elején MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-23 09:37:47
Budapest - A végtörlesztés közelgõ határideje mozgósította a vevõket – mutatnak rá az elemzõk.

A csökkenés ugyan nem volt olyan mértékû, mint amikor a „békeidõkhöz” képest elõször zsugorodott a lakáspiac három évvel ezelõtt, tavaly mégis kevesebb lakástranzakciót regisztráltak, mint 2010-ben. Az idei év elsõ néhány napja azonban reményre ad okot: január elsõ hete a megszokottnál aktívabb vevõi érdeklõdést hozott a lakóingatlan-piacon, ami mögött fõleg a végtörlesztés, és a gazdasági események miatt a vagyonuknak biztos helyet keresõk állhatnak – ismerteti a napokban kiadott közleményében az Otthon Centrum.

Kivárás és euróválság

– A 2009-ben és 2010-ben tapasztalható országos 90 ezer tranzakciós szintet nem tudta hozni a piac tavaly, nagyságrendileg 80 ezer lakás cserélt tulajdonost – mondta Kühne Kata ügyvezetõ igazgató. – A csökkenés mögött a piacot 2011 elsõ félévében jellemzõ kivárás, illetve, a második félévtõl egyre érezhetõbb euróválság jelentette bizonytalanság áll. A végtörlesztés az év végén felpörgette a piacot, de ez sem volt elég, a 2010-es szintre már nem tudott felkapaszkodni az eladások száma – tette hozzá.

Tevékeny évkezdet

A Bankszövetség és a kormány közötti megállapodás értelmében a végtörlesztés február végi határideje a szükséges tõkét lakáseladásból fedezõk számára gyakorlatilag január 30-ra rövidült. Ez is szerepet játszhat abban, hogy január elsõ hetében a megszokottnál jóval aktívabbak voltak a vevõk.

– A kevesebb, mint egy hónapos határidõ rövid, de nem lehetetlen ennyi idõ alatt megtalálni az ideális ingatlant és lezárni az ügyletet – mondta el Déry Attila, az Otthon Centrum vezetõ elemzõje. – Egy másik magyarázatot a megtakarításaiknak hosszabb távon alkalmas helyet keresõ háztartások szolgáltatnak, akik vagyonukat nagyobb biztonságban érzik ingatlanba fektetve, bár egy hét adataiból még korai lenne messzemenõ következtetéseket levonni – fogalmazott a szakértõ.

„Kényszerbõl” kevesebbet

Szintén a Bankszövetséggel kötött megállapodás része, hogy a Nemzeti Eszközkezelõ (NET) keretében megvásárolandó ingatlanok számát megnövelik. Ez azt jelenti, hogy kevesebb ingatlan kerül kényszerértékesítésre, ezzel csökken az árakra nehezedõ nyomás. Egyben a bérleti piacon megjelenõ esetleges kereslet többlet is kisebb lehet a NET kibõvítésével – hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!