2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Baleseti adó: durva meglepetés érhet sok autóstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-31 10:33:23
Akár a rendszeresen befizetett kötelezõ biztosításunk ellenére is fedezetlenné válhat gépjármûvünk az újonnan belépõ baleseti adó következtében – figyelmeztet a PBA Biztosítási Alkusz Kft. A PBA ügyfélszolgálatára befutó telefonok tanúsága szerint sokan még az adóról sem tudnak.

Noha 2011. év végén a parlament megszavazta a baleseti adó bevezetését, a behajtás pontos módjáról akkor még nem rendelkeztek. „Annyi biztos, hogy a biztosítóknak kell leróni minden KGFB-ügyfelük után ezt a kötelezettséget az állam felé, de ennek lebonyolítása tartogathat meglepetéseket a gyakorlatban” – hívja fel a figyelmet Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetõje. A cég szerint a legnagyobb veszély az, hogy az ügyfelek figyelmét elkerüli, hogy ugyanahhoz a kocsihoz hirtelen akár több különbözõ sárga csekk is érkezik, és nincsenek tisztában vele, hogy mindet be kell fizetniük. „Vannak biztosítók, amelyeknél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tudják egy csekken kezelni a biztosítást és a baleseti adót, így külön-külön fognak errõl kiadni csekket negyedévente. Az évközi évfordulósok pedig idõszaktól eltérõen kaphatnak egy nem várt számlát a 2012-re esõ törtidõszak utáni adóról. Ez a veszély fenyegeti leginkább az embereket, hiszen a magyarok jelentõs része (a PBA ügyfeleinél a háromnegyedük) még mindig sárga csekken fizet, és nem használ netbankot, mobilbankot, vagy automatizált megbízásokat. Mindazonáltal az sincs teljesen biztonságban, aki ez utóbbi kényelmi szolgáltatásokat veszi igénybe fizetéshez.

Aki nem csekken fizet, hanem mondjuk csoportos beszedési megbízást tart nyilván bankjánál, azt is érheti kellemetlen meglepetés. „Ha a banknál limitálva van, hogy az eddigi negyedéves díj mértékéig történhet csak lehívás, akkor a baleseti adóval megnövelt terhelést nem fog engedélyezni, vagy csak a korábbi mértékig. Ez esetben az autó fedezetlenné válhat, amit bizonyára kevesen vesznek észre maguktól a havi bankszámlaegyenlegük részletes böngészésekor” – vélekedik Vass Gábor. Így akár hónapok is eltelhetnek, mire kiderül a hátralék, de elõfordulhat, hogy minderre egy baleset során kell az autósnak rádöbbennie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!