2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megkezdõdött a jelöltállításForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-19 16:12:19
Megkezdõdött a jelöltállítás a Világbank élére, miután a pénzügyi szervezet jelenlegi vezetõje mandátumának lejártával távozik a posztról június végével.

A jelöltek nevét március 23-ig lehet leadni. Ezután a listát három fõre szûkíti a Világbank igazgatótanácsa, amely azt ígérte, hogy a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi, április 20-án kezdõdõ háromnapos ülésére megnevezi az új elnök személyét.

Robert Zoellick szerdán tájékoztatta a 187 országot tömörítõ pénzügyi szervezet igazgatóságát arról, hogy június 30-ával, ötéves megbízatásának lejártával távozik a posztról.

Szokásjog alapján a közel 68 éve alapított pénzintézet vezetõjét az Egyesült Államok delegálja. A feltörekvõ országok részérõl azonban felmerült az igény, hogy õk adják az új vezetõt. Ilyen véleményt fogalmazott meg a napokban például a brazil pénzügyminiszter is.

Robert Zoellick vezetése alatt a Világbank több mint 247 milliárd dollárt folyósított a fejlõdõ országoknak gazdasági növekedést és életszínvonal-emelést célzó programokra.

Találgatások

A Világbank új vezetõje kapcsán már hónapok óta tartanak a találgatások. A lehetséges utódok között említik Hillary Clinton jelenlegi külügyminisztert, illetve Larry Summerst, aki Clinton elnöksége alatt pénzügyminiszter volt, Obama alatt pedig a Nemzeti Gazdasági Tanács elsõ igazgatója. A feltörekvõ országok képviseletében pedig a várományosok között van Kemal Dervis volt török pénzügyminiszter, aki több mint két évtizedet töltött a pénzintézetnél, valamint Ngozi Okonjo-Iweala nigériai pénzügyminiszter, a Világbank volt igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!