Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szóbeli kiegészítésében elmondta: a devizakölcsön havi törlesztõ részletének árfolyamgát feletti részébõl a kamatrészt a bankok és az állam vállalja magára, a hiteladósnak csak a tõkerészt kell majd megfizetnie a gyûjtõszámla hitelre vonatkozó szabályok szerint.

Az ilyen típusú hiteleknél az idõ elõre haladtával egyre nagyobb tétel a tõketörlesztés és egyre kisebb a kamattörlesztés, ugyanis az ügyfelek a futamidõ elején törlesztik a kamatot és késõbb a tõkét. Mivel a jelzáloghitelek döntõ többségénél még a futamidõ elsõ harmadánál tartanak az adósok, így az árfolyamgát feletti rész kamatának átvállalása nyomán a törlesztõ részletek 2012-ben bizonyára kisebbek lesznek a korábbiaknál.

A módosító javaslat azt rögzíti, hogy a pénzügyi intézmények a svájci frank esetében 180 forint/svájci frank, az euró esetén 250 forint/euró, a japán jen esetében pedig 2,5 forint/jen árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam idõszakában. A devizaadósok a törvény elfogadása után, azaz április 1-je után és az év végéig léphetnek be a rendszerbe.

Nem mindenki csatlakozhat

Azok a devizaadósok nem csatlakozhatnak az árfolyamgát rendszeréhez, akiknek 90 napon túli tartozásuk van. Kizáró tényezõ az is, ha a devizaalapú ingatlanhitel megkötésének idõpontjában a fedezetként szolgáló ingatlan piaci értéke meghaladta a 30 millió forintot.

A közszférában dolgozók három százalékpontos kamatkedvezményben részesülnek, s gyermekenként további egy-egy százalékpontos kamatkedvezményben. Ezt a kedvezményt az állam, mint munkáltató nyújtja, s a magányszféra munkaadói is adhatnak dolgozóiknak hasonló kedvezményt - tette hozzá Nátrán Roland. Szerinte a devizahitelesek több mint 75 százaléka lesz jogosult belépni az árfolyamgát rendszerébe.

Aki kimarad, azon az Eszközkezelõ segíthet

Az adósok 12 százaléka 90 napon túli hátralékos, nekik segíthet a Nemzeti Eszközkezelõ - magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve hogy a decemberi Bankszövetség-kormány megállapodásban szereplõ 5 ezer ingatlan helyett várhatóan 25 ezer ingatlant vásárol majd fel az eszközkezelõ. Ami azt jelenti, hogy a megközelítõleg 120-130 ezer 90 napon túl nem fizetõ adós ötödét tudja majd segíteni a Nemzeti Eszközkezelõ.

Ezeknek a 90 napon túl késedelemben lévõ adósoknak a hitelét a bankok forintra váltják át, majd a fennálló tartozás 25 százalékát elengedik - számolt be a Bankszövetséggel kötött kormányzati megállapodás egy másik pontjáról Nátrán Roland. Hozzátette: ez kiegészül egy kormány által nyújtott kamattámogatással is, így az ebbe a körbe tartozók terhei átlagosan 40 százalékkal csökkennek, "amitõl azt reméljük, hogy a 90 napon túl késedelemben lévõ adósok jelentõs része újra képes lesz fizetni a hiteleit és így számára elhárul az ingatlan elvesztésének a veszélye", de ez utóbbi nem része a törvényjavaslatnak.