2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Még egy napjuk van a vállalkozásoknak, hogy jelentkezzenekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-29 11:44:30
Március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak teljesíteniük a kötelezõ kamarai regisztrációt. Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást március 31-ig kell befizetni.

A gazdasági kamarákról szóló törvény tavaly novemberben elfogadott módosítása alapján valamennyi hazai vállalkozásnak és gazdasági társaságnak kötelezõ a nyilvántartásba vétel, ezt a területi kereskedelmi és iparkamaránál kell megtenni. Március 31-ig az éves díjat is be kell fizetniük az érintetteknek, ez idén 5 ezer forint kamarai hozzájárulást jelent.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fõtitkára korábban az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kitöltött és cégszerûen aláírt ûrlapot be kell küldeni a cég székhelye szerinti területi kamarához, amely az 5000 forint hozzájárulási díj megfizetése után nyilvántartásba veszi a vállalkozást.

A 19 megyei és a fõvárosi kereskedelmi és iparkamara egységes ûrlapot használ, viszont a hozzájárulási díj befizetésére több lehetõség is nyílik, minden kamaránál lehet banki átutalással, vagy az ügyfélszolgálaton készpénzzel fizetni, és néhány kamara sárga csekket is ad. A nyilvántartásba vételrõl a kamara tájékoztatja a vállalkozást, közli a kamarai regisztrációs számát, illetve azt, hogy milyen ingyenesen igénybe vehetõ kamarai szolgáltatásra jogosult a regisztrált vállalkozás. A kötelezõ kereskedelmi és iparkamarai regisztráció nem érinti a fõtevékenységként mezõgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezõgazdasági termelõket, a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivõi, a közjegyzõi és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatókat.

Azoknak az egyéni vagy társas vállalkozásoknak, amelyek a törvény 2012. január elsejei hatályba lépése után jönnek létre, a cégbejegyzést követõ öt napon belül kell kezdeményezniük a kamarai nyilvántartásba vételt. A nyilvántartásban szereplõ adatok nyilvánosak, a kamaráknak az adatok nyilvánosságát 2012. június 1-jétõl kell biztosítaniuk.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje és február 24. között 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben. Dunai Péter a Napi Gazdaságnak elmondta, az utolsó napokban a kamarák nagy rohamra számítanak, sõt március elsõ két hetében is folytatódhat a regisztráció, amelyre becsléseik szerint 600 ezer vállalkozást várnak. 
A kamara korábbi tájékoztatása szerint a határidõk lejárata után összeveti a beérkezõ regisztrációt a hivatalos cégnyilvántartásokkal, és a nem regisztráló cégeket megkeresik.

Ha a vállalkozás a kötelezõ kamarai hozzájárulást nem fizeti be, az a törvény szerint meg nem fizetett köztartozásnak minõsül. Ebben az esetben az állami adóhatóság adók módjára hajtják azt be. Az 5 ezer forintos hozzájárulás 10 százaléka az országos gazdasági kamarát, 90 százaléka a területi gazdasági kamarát illeti meg. A területi gazdasági kamara az országos kamarának járó részt tárgyév április 30-ig köteles megfizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!