2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Gyengült csütörtökre a forintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-01 12:52:28
Budapest, 2012. március 1., csütörtök (MTI) – Gyengült csütörtök reggelre a forint, ami az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fed elnökének beszédét követõen a nemzetközi piacokon kialakult némileg visszafogottabb befektetõi hajlandóságnak tudható be.

Az eurót a szerda délutáni 287,30 forint után csütörtök reggel hét órakor 288,80 forinton jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben. Hétfõn még 292 forint, kedden 290 forint környékén mozgott az euró.

A svájci frank jegyzése a szerda délutáni 238,30 forintról 239,57 forintra emelkedett, a dollárt 213,44 forint után 216,35 forinton jegyzik, a japán jen árfolyama 2,6535 forintról 2,6710 forintra emelkedett. Az euró árfolyama a szerda kora estig jellemzõ 1,3470 dollár körüli szintrõl 1,3350 dollár környékére csökkent.

A Fed elnöke, Ben Bernanke szerda esti beszédében visszafogott hangot ütött meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetõen és nem tett említést a gazdaságösztönzõ célú mennyiségi monetáris intézkedések folytatásáról.

Az euró dollárral szemben élvezett kamatprémiumának várható szûkülése miatt így az euró korábbi három havi csúcspont közeli szintrõl gyengülni kényszerült a dollárral szemben. A kockázatosabb, azaz magasabb hozamot ígérõ deviza-befektetésekhez rendelkezésre álló “olcsó” dollár források várható apadása így a befektetõi kockázatvállalási hajlandóságot hûtötte le, világszerte alacsonyabb szintre szorítva vissza a kockázatosabb befektetésnek minõsülõ devizák, így a forint árfolyamát is.

A devizaárfolyamok további alakulása szempontjából a csütörtökön esedékes német és euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, az európai munkanélküliségi ráta, valamint az euróövezeti inflációs ráta közzététele szolgál majd iránymutatással a piacok számára.

A délutáni órákban pedig az amerikai gazdasági növekedés kilátásainak megítélése szempontjából egyik leglényegesebb mutató, a foglalkozatás alakulása, ezen belül is elsõ alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában a múlt héten bekövetkezett változás szolgál majd támpontként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!