2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lejárt a kilakoltatási moratóriumForrás: ingatlanok.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-02 12:42:20
Lejárt csütörtökön a téli kilakoltatási moratórium, de a hiteleik miatt nehéz helyzetbe jutott emberek ezután sem maradnak védelem nélkül.

A moratórium alatt “védett” volt az ingatlan tulajdonosa

 

A téli kilakoltatási moratóriumot az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 182/A. paragrafusa szabályozza. A végrehajtó az említett idõszakban lakóingatlan kiürítését nem hajthatja végre, azt március 1-je utánra kell halasztani, ha a kötelezett magánszemély.

A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - "a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élõ személy a kiürítendõ lakóingatlan helyett más beköltözhetõ lakóingatlan használatára jogosult, ha a végrehajtást kérõ a halasztás idõtartamára a kötelezett elhelyezésérõl gondoskodik, vagy a magánszemély végrehajtást kérõ valószínûsíti, hogy a kiürítendõ lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított".

 

Védelmet ígérnek a hitelproblémákkal küzdõknek

 

A Kormányszóvivõi Iroda közölte, a lakáshitelesek megmentése kiemelt prioritás a kormány számára, és senkit nem hagynak magára, mert a lakás a családok legfontosabb vagyontárgya, több generáció munkájának eredménye, a családok létbiztonságának alapja.

A moratórium lejártával sem maradnak védelem nélkül a hiteleik következtében nehéz helyzetbe jutottak: az értékesítési kvóta 2011-ben az utolsó negyedévben a lakásállomány 2 százaléka volt, 2012-ben pedig negyedévenként 3 százalék, jövõre, azaz 2013-ban a lakásállomány 4 százaléka, 2014-ben pedig 5 százaléka lesz. A követelésérvényesítés pedig csak 2015 januárjától mûködik újból korlátozás nélkül.

A kilakoltatási moratóriumot tavaly októbertõl váltották fel a kényszerértékesítési kvóták a moratórium kezdetéig, azaz december 1-jéig. A kvóták rendszere szabályozza azt, hogy a 30 millió forintot meg nem haladó értékû ingatlanok közül a hitelezõk negyedévenként és megyénként hány lakást adhatnak át a végrehajtóknak.

 

705 ingatlan végezte kalapács alatt

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbelépése után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak. 2010 azonos idõszakához viszonyítva ez 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követõ kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

A Kamara számításai szerint a tavalyinál mintegy 50 százalékkal több kilakoltatás várható az idén, de azok száma így is 300 alatt marad, nem kell többezres kilakoltatási hullámra számítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!