2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Irán miatt megint drágulhat a cukor!Forrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-04 14:54:55
Kivárás jellemzi az iráni válsághelyzet miatt a világ cukorpiacát – áll a Cukorrépa-termesztõk Országos Szövetségének (CTOSZ) elemzésében. Ha Brazília több etanolt állít elõ cukorból, a nemzetközi porondon cukorhiány is kialakulhat, és ez újabb dráguláshoz vezethet.

A brazilok évtizedek óta egyre több cukornádat használnak bioetanol termelésre. A mérték ma már a világpiaci árakat befolyásolja

Szinte alig változott a fehér- és a nyerscukor ára január 11. és február 11. között a márciusra és a májusra vonatkozó, dollárban kifejezett tõzsdei jegyzések szerint – áll a CTOSZ összefoglalójában, melyet az agromonitor.hu-nak készített. Ebben az idõszakban az USA dollár gyengült mind az euróhoz, mind a brazil reálhoz képest.

A fehér cukor tonnánkénti tõzsdei jegyzései márciusra 610 dollár (454,6 euró), májusra 589 dollár (438,9 euró) körül alakultak, míg a barna cukoré márciusra 400 dollár (298,1 euró), májusra 395 dollár (294,4 euró) volt. A barna cukor fehér cukorrá finomításából származó prémium fehér cukrot márciusra 98 dolláros, májusra 89 dolláros tonnánkénti áron jegyezték.

A jelenlegi becslések szerint a világ éves cukortermelése 3,3 – 4,2 millió tonnával meghaladhatja a fogyasztást, de a piacokon a kivárás érzékelhetõ, és ez döntõen az iráni válsághelyzettel hozható összefüggésbe. A válság elhúzódása, vagy mélyülése a kõolaj és származékai emelkedéséhez - egyes becslések szerint akár jelentõs növekedéséhez - is vezethet. A drágulás az etanol árnövekedését okozhatja, és ez Braziliát arra ösztönözheti, hogy a cukor rovására növelje az etanol elõállítás arányát. Ez a helyzet változtathat a cukorelõállítás mértékén, így ebben az esetben cukorhiány is kialakulhat, amely a cukor árnövekedését eredményezheti - véli a CTOSZ.

Az unió 2011/2012-es cukormérlegében 18 79226 tonna tonnás termelés szerepel. Az EU-s „cukorév” 2011. október 01-tõl 2012. szeptember 30-ig tart. A termelési elõrejelzést – amely a következõ linken érhetõ el – az Európai Bizottsága készítette a tagállamok becslései alapján

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!