2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kiknek jár kedvezményes lakáshitel az OTP-nél?Forrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-05 10:32:14
Az új otthonteremtési támogatásoknak köszönhetõen kismértékben bõvülõ ingatlanhitelezésre számít 2012-ben az OTP Bank - hangzott el a társaság mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen a bank szakemberei rámutattak: a lakossági öngondoskodás alacsony szintje miatt az otthonteremtés lehetõségét továbbra is nagymértékben befolyásolják a piacon elérhetõ hitellehetõségek. A pénzintézet sajtótájékoztatóján bemutatták továbbá az OTP Csoport nemrég indult ingatlanközvetítõ társaságát is, mely a közelmúltban kezdte meg mûködését.

Az ingatlanpiaci válság ötödik évébe léptünk - mondta el Valkó Dávid. Az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezetõ elemzõje felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években mintegy 12-13 százalékos árcsökkenéssel kényszerült farkasszemet nézni a piac, mely jelentõs, mintegy 40 százalékos forgalomcsökkenésbe gyûrûzött át. Valkó Dávid ugyanakkor elmondta, hogy ezen tendenciák csökkenõ ütemre váltottak, s prognózisa szerint a bizonytalan makrokörnyezet ellenére is hamarosan növekvõ pályára állhat a piac. Az elemzõ véleménye szerint pozitív változás esetén nagyjából másfél év alatt lenullázódhat az eladatlan lakásmennyiség. A piaci tendenciák kapcsán érdekességekre is felhívta a figyelmet Valkó, mint mondta akadnak területek az országban, ahol az egy négyzetméterre jutó átlagárak között akár nyolcszoros eltérés is lehet. A bodrogközi kistérségben például átlagosan 40 600 forintért mérnek egy négyzetméternyi ingatlant, míg a balatonföldvári kistérségben már 328 600 forint az átlagos négyzetméterár.

Bár a hitelezés gyakorlatilag minimálisra redukálódott az elmúlt idõszakban - jelenleg az ingatlanpiaci adás-vételek mintegy 90 százaléka készpénzes tranzakció -, ugyanakkor az OTP szakértõi szerint az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetõen idén a lakáshitelezés kismértékû bõvülésére lehet számítani. Arról nem is beszélve, hogy a lakossági öngondoskodás alacsony szintje miatt sokan fordulnak majd a különbözõ állami konstrukciókhoz. Az OTP például február 18-tól az elsõk között tette elérhetõvé a lakásépítési támogatást (szocpol), melyben március elejétõl széleskörû kedvezményrendszert biztosít a hiteligénylõknek. Az elõrejelzések szerint egyébként nagyjából 4 ezer család igényelhet majd szocpolt.

Korábban: "Ilyen feltételek mellett lehet igényelni a szocpolt januártól"

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a lakosság 47 százaléka nem gondoskodik a jövõjérõl semmilyen pénzügyi megtakarítási formával sem. Az öngondoskodásban a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való megtakarításoknak jut a fõ szerep, háttérbe sodorva a különbözõ lakáscélú megtakarítási formákat. Kovács Antal elmondta: az öngondoskodási hajlandóság növelésére lehet megoldás a bank március 1-tõl életbe lépett akciója, melyben a pénzintézet ügyfelei 50 százalékos számlanyitási kedvezménnyel nyithatnak lakás takarékpénztári megtakarítást, s március 4-tõl különbözõ lakás- és jelzáloghitel díjkedvezményes akciókkal is várják az ügyfeleket.

A pénzintézet sajtótájékoztatóján bemutatták az OTP Csoport nemrég indult ingatlanközvetítõ társaságát is, mely a közelmúltban kezdte meg mûködését. Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezetõ igazgatója szerint a társaság egyedi , máshol nem elérhetõ ingatlanokat is kínál. Véleménye szerint a szolgáltatás különlegessége, hogy a bankfiókban elérhetõ hitelkonstrukcióknál kedvezõbb finanszírozási megoldást tudnak ajánlani a bank portfóliójából választó ügyfeleknek. Az ügyvezetõ elmondása szerint,az az ügyfél, aki a pénzintézet ingatlanközvetítõ hálózatát választja akár 3x25 bázispontos kedvezményt is elérhet az általános kondíciókhoz képest. Az ügyvezetõ ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy azok is igénybe tudják venni az Ingatlanpont szolgáltatásait, akik nem az OTP ügyfelei - természetesen nem ugyanazokkal a feltételekkel.

Kosztolánczy elmondása szerint egyébként a portfólióban jelenleg mintegy 1300 ingatlan található, melyben az OTP Ingatlan Zrt. által fejlesztett projekteken túl szabadpiaci ingatlanok is helyet kaptak. A partnerhálózat kiépítése is folyamatban van - osztotta meg az ügyvezetõ - jelenleg mintegy 100 irodával állnak kapcsolatban, de nyitottak az együttmûködésre piac legnagyobb hazai szereplõivel is (Otthon Centrum, Duna House). Az ingatlanpont szolgáltatásait mindazonáltal jelenleg 20 irodában lehet igénybe venni. Bár Kosztolánczy számít a fiókhálózat együttmûködésére is, ugyanakkor elmondása szerint a bankfiókokban nem zajlik majd ingatlanközvetítés. 2012-es terveiket illetõen az ügyvezetõ annyit mondott, hogy idén a top 3 piaci szereplõ között szeretnének lenni.

Így próbálja meg kiszórni a bedõlt hitelesek lakásait az OTP

A devizaadósok nem fizetõ rétege elég tetemes (~144 ezer a PSZÁF statisztikái szerint), amelybõl az OTP-nek nagy szelet jut, amit természetesen kezelnie kell - mondja Rutai Gábor. A Duna House elemzési vezetõje szerint a pénzintézet döntése tehát bizonyos szempontból érthetõ, hiszen feltételezhetõen náluk a legtöbb (több tízezres nagyságrendû) a nem fizetõ adós. Mint mondja az adóssal történõ közös, piaci értékesítés pedig célravezetõ megoldás lehet, mert így tudják a piaci árakhoz leginkább igazítani az árakat.

Bár van rá másik hazai példa (hasonló sikerrel!), hogy egy bank foglalkozik ingatlanközvetítéssel is, ugyanakkor a nemzetközi, és hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy a pénzintézetek többnyire az országos lefedettségû ingatlanközvetítõ hálózatokkal alakítanak ki különbözõ konstrukciókat az ingatlanállomány kezelésre. Rutai Gábor szerint több érv is e mellett szól. Egyrészt egy ingatlanközvetítéssel is foglalkozó bank hajlamos lehet elõtérbe helyezni saját ingatlanjait - mivel a fõ cél a saját állományának értékesítése. Másrészt pedig vevõi szempontból sem szerencsés, hiszen nem lesz teljes körû a hitelkínálat. Bár az OTP közleménye szerint a Csoport bankfiókjaiban elérhetõnél kedvezõbb hitelkonstrukciókkal várja az ügyfeleket az Ingatlanpont, ugyanakkor egy piaci alapon mûködõ közvetítõtársaságnál a hitelügyintézés során a teljes szektor termékei versenyeznek.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatója szerint azt most még nehéz megítélni, hogy mekkora részesedést tud elérni az új piaci szereplõ. Mint mondja tény, hogy nem nulláról kell indulniuk a megbízások terén, sok ingatlan van ugyanis "házon belül". Véleménye szerint a kérdés ugyanakkor az, hogy ezeken felül mennyi megbízást tudnak szerezni. A banki hátszél ugyanis egyszerre elõny és hátrány egyben. Elõny a biztos háttér, az országos ismertség. Hátrány, hogy az OTP nevéhez fõleg a banki tevékenység kapcsolódik. Elõny azoknál, akiknek az OTP név és az OTP pénzügyi termékek vonzóak, hátrány azoknál, akik másban gondolkoznak. Az ingatlanvásárláshoz szorosan kapcsolódik a finanszírozás is, így az OTP-t ilyen szempontból nem lehet egy független közvetítõnek tekinteni, szemben például a piac többi szereplõjével - mondja az ügyvezetõ igazgató. Kühne Kata prognózisa szerint bár egy újabb nagy hálózat megjelenése valószínûleg a piac további tisztulását hozná. Véleménye szerint nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy hiába az erõs márka, a biztos háttér, az OTP eddig számára ismeretlen piacra lép be.

Rutai Gábor szerint elképzelhetõ tehát, hogy az össztranzakció számában értékelhetõ mennyiséget tud elérni az OTP, de a "szabadpiacon" nem lesz kimutatható a jelenlétük. "Az ingatlanközvetítés egy (fõleg ekkora) banknak aprópénz, nem jelent komoly bevételt. Az OTP esetén tehát látszik, hogy a saját állományának a kezelése a kiemelt feladat. Ezt a szabadpiaci ügyfelek is átlátják, így nem tartunk tõle, hogy károsultjai leszünk a színrelépésüknek" - mondta az elemzési vezetõ, aki hozzátette: "Bízunk benne, hogy nemcsak a bank, de a sok bajba jutott adós is így jár a legjobban. Az ingatlanpiacnak mindenképp jót tenne, ha volnának ismét "életképes" hiteltermékek, de ehhez az kell, hogy a bankok megszabaduljanak a terheiktõl és ismét lehessen hitelezni. A tranzakciók közel 90 százaléka most készpénzes adás-vétel, így ebbõl is látszik, hogy nincs hitelezés."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!