2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kortörténeti kiállítás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére a komádi Városi könyvtár emeleténForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-03-23 12:59:52
2012. március 12-én 17 órakor kezdõdött az a kortörténeti kiállítás megnyitó ünnepség, melyet a z 1848/49-es forradalom emlékére szerveztek a komádi Városi Könyvtár emeletén.

Háziné Szelezsán Barbara a Közösségi Ház és Könyvtár vezetõje köszöntötte a nagy létszámú közönséget . Külön köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Dr. Újvári Zoltán professzort, emerituszt a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékérõl, Dr. Bartha Elek tanszékvezetõt, egyetemi tanárt, Dr. Pallai László történészt, docenst, Dr. Dénes Zoltán római katolikus esperest, az Újirázi Katolikus Plébánia plébánosát, Balogh Sándort a Komádi Református Egyház lelkipásztorát, Tóth Ferencet Komádi Város polgármesterét, Hidvégi László alpolgármestert, valamint a helyi önkormányzat megjelent képviselõit.

Ezután a Barsi Dénes Általános Iskola 6. b osztályos tanulói ünnepi mûsort adtak elõ. A tanulók Szücs Ágnes és Debreceni Mária tanárnõk vezetésével készültek erre az alkalomra. Ezt követõen Dr. Újvári Zoltán professzor Kossuth Lajos a ’48-as népdalokban címmel tartott elõadást. Beszédében kiemelte, hogy Kossuth Lajos, akit „Kossuth apánknak” is nevezett a nép nem csak a szabadságharc idején, hanem a szabadságharc leverése után és azt követõ korokban is mindig jelen volt a népdalokban, népszerûsége töretlen volt. A professzor úr elõadása után a helyi Rákász citerazenekar (Lisztes Ágnes, Rozsik Lajos, Simon Sándor) a szabadságharc eseményeihez kapcsolódó népdalokat adott elõ, majd Dr. Dénes Zoltán esperes ismertette a kiállítás anyagát. A kiállítás megtekintése elõtt Háziné Szelezsán Barbara megköszönte a kiállítás szervezõinek, létrehozóinak a segítségét, kiemelve Gulyás János munkáját. - A szervezésben résztvevõk: Újirázi Katolikus Egyház, Komádi Református Egyház, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék, Közösségi Ház és Városi Könyvtár, Gulyás János. – A kiállítást megtisztelte jelenlétével Andics Árpád fotómûvész is.

A kiállítás megtekintése után a jelenlévõk átvonultak a ’48-as szabadságharc emlékmûvéhez, ahol Balogh Sándor református lelkész beszéde és áldása után közös gyertyagyújtással rótták le tiszteletüket 1848 hõsei emléke elõtt.

A kiállítás március hónap végéig tekinthetõ meg.

Cserép Imre

tudósító

Galéria
Hozzászólások
Beküldte: Miki (2012-03-25 19:26:01)

Örülök ennek a kiállításnak,s fõleg annak,hogy még vannak akik bátran felvállalják a múltat.Ez a tárlat ennek jegyében született.Mivel a múlt emlékei,ha megfelelõen ápoljuk,erõt adnak a jövõ kialakításához.S,ehhez nem kell egy párt sem,csak erõ és kellõ akarat.

Gratulálok a szervezõknek és további sok sikert kívánok a késõbbi tervekhez.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!