2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Helytörténeti munkafüzet a magyarhomorogi iskolásoknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-30 12:49:42
Magyarhomorog (HBN-Vmirjáncki József) – Helytörténeti munkafüzetet készült a település felsõ tagozatos tanulói részére.

Török Tímea magyar szakos tanárnõ feldolgozta a Nemzeti Tanterv hon –és népismeret tantárgy keretében adódó lehetõségeket, melynek segítségével az iskola tanulóinak többsége megismerheti a Bihari térséget, annak szûkebb részét Magyarhomorog települést és környékét.

A kiadvány a felsõ tagozatos osztályok tanulói részére leckékre tagolja a feldolgozandó anyagot. Külön osztályokra bontva, figyelembe véve a tanulók életkori sajátosságait, azok érdeklõdési körét.

A munkafüzet a Bihari térség bemutatásával kezdi az anyag feldolgozását történeti, földrajzi megközelítéssel, ahol helyet kapott a régió népi kultúrájának megismerése is.

A tanulók a füzetben található ismeretanyag elsajátításáról a leckék utáni feladatlap kérdéseinek kitöltésével adhatnak számot maguknak, de a tananyag elsajátításában közremûködõ pedagógusnak is.

Lehetõség kínálkozik a tanulók részérõl arra is, hogy az anyagok feldolgozása során bejárják a település nevezetes helyeit, használjanak különbözõ kiadványokat, érdeklõdjenek, kutassanak, mert a feladatok többsége gyûjtõ munkára készteti õket.

Sok segítséget adott a munkafüzet írójának a településen történelmet is tanító Amberboy-Kissné Ignácz Irma tanárnõ.
A munkafüzetet lektorálta Dr. Krajczárné Sándor Mária muzeológus, aki mint múzeumpedagógus sok tapasztalattal rendelkezik a Bihari térséget illetõen, s annak átadásával a fiatal nemzedék számára.

A kiadvány jó példa lehet a Nemzeti Alaptanterv helyi anyagának feldolgozására a hon-és népismeret tantárgy keretében.

A képen a munkafüzet borítója és annak alkotója. (Foto: magánarchívum)

Körösszegapáti, 2012. március 27.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!