2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A rendõrök hozzállását bírálták Konyáron Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-02 10:04:18
Konyár – Kisebb csoport várta a Jobbik képviselõit, akik azért látogattak el Konyárra szombat délelõtt, hogy a helyszínen tájékozódjanak, hogyan segíthetnének a települést biztonságosabbá tenni.

Kovács Károly százados, a Hajdú-Bihar megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószolgálati munkatársa reagálva leveünkre elmondta, hogy a rendõrség fenntartja a nyilatkozatban leírtakat, s az általunk feltett kérdésekre a késõbbiekben közleményben reagálnak.


A Konyáron elhangzottakról (a helyi lakosok szerint a körzeti megbízott összejátszik a bûnözõkkel, illetve, hogy a bûncselekményekrõl szóló statisztika azért javult, mert a konyáriak már be sem jelentik a bûneseteket) szerettük volna megtudni a rendõrség véleményét is, ám eddig nem sikerült szóvivõjükkel kapcsolatba lépnünk, így kérdéseinket elektronikus úton juttattuk el a megyei rendõrfõkapitányságnak.


A rendõrség korábban ezt nyilatkozta:

A rendelkezésre álló statisztika alapján Konyár helyzete megegyezik a megye hasonló adottságú településeivel. A községben 2008-ban 192 bûncselekmény vált ismertté, ezért a berettyóújfalui rendõrkapitány különbözõ intézkedésekrõl döntött. Ezek eredményeként jelentõsen csökkent az ismertté vált bûncselekmények száma – tavaly 97-et jegyeztek. Külön kiemelendõ, hogy a közterületen elkövetett személy elleni jogsértések száma és a vagyon elleni deliktumok gyakorisága egyaránt csökkenõben van – mondta el a Naplónak Kelemen Éva, a megyei rendõr-fõkapitányság szóvivõje. Mint a múlt héten írtuk, Konyáron háromszázan írták alá azt az ívet, mely szerint nem megfelelõ a közbiztonság. A rendõrségtõl szerettük volna megtudni, hogy a számok alátámasztják-e ezt.

 

A hadnagy beszámolt arról is, hogy a község a 22 fõs derecskei rendõrõrs illetékeségi területéhez tartozik, s helyben két körzeti megbízott dolgozik. Idén a jogsértések száma emelkedett, de nem kirívó mértékben. Ettõl függetlenül megerõsítették a rendõri jelenlétet, s még inkább együttmûködnek a polgárõrökkel.

 

Mivel egyesek már a Magyar Gárda behívását emlegették, erre is rákérdeztünk. A rendõrség válasza: ha olyan szervezet próbál közbiztonsági tevékenységet folytatni, amely arra nem jogosult, tevékenységét megakadályozzák, tagjai ellen eljárást indítanak.

Készülõdõ Jobbik

 

Kulcsár Gergely és Rubi Gergely jobbikos országgyûlési képviselõk kedden közölték: kötelességüknek érzik, hogy napokon belül – a helyiekkel való egyeztetés után – szakértõikkel tájékozódjanak a helyzetrõl. A képviselõk szerint „nem hagyhatják, hogy egy erõszakos kisebbség rettegésben tartson egy egész települést, ezért – mivel a település vezetése és a rendõrség tehetetlennek mutatkozik – kezükbe veszik a dolgok irányítását”, és lehetõségeik szerint, a törvények maximális betartásával „segítõ kezet nyújtanak” a konyáriaknak.


16:00

Mint azt már korábban említettük az eredeti tervek szerint a sajtóval közösen járta volna be Konyárt a Jobbik delegáció, ám ez a közel egy órás zárkörû megbeszélés miatt meghiúsult. A bejárás a lakosok meghallgatásával azonban nem maradt el, az ott szerzett tapasztalatokat a párt megyei elnöke, Kulcsár Gergely délutáni sajtótájékoztatóján összegezte.

– “Végigjártuk az egész települést, s a lakosok egységes véleménye az volt, hogy a rendõrség nyújtotta statisztika azért jó, mert a konyáriak többsége már be sem jelenti a bûncselekményt. Az elmúlt napokban hiába lett több a rendfenntartó a faluban, betörések azóta is voltak. A lakosság egy része úgy véli, a rendõrség körzeti megbízottja összejátszik a bûnözõkkel, ezért az aláírásokkal azt szeretnék elérni, hogy lemondjon posztjáról” – jegyezte meg az országgyûlés tagjaként is tevékenykedõ politikus. Kulcsár Gergely továbbá azt is közölte, hogy feljelentést tesznek a rendõrségen, ugyanis az egyik helyi kisboltból a rendõrök elvittek egy aláíróívet melyrõl fénymásolatot készítettek. Elhangzott, a képviselõk továbbra is tartani akarják a településen élõkkel a kapcsolatot, s a közeljövõben egy a közbiztonsági fórumot szeretnének rendezni.

Mint korábbi tudósításunkban említettük, a jobbikosokkal néhány (öltözékükrõl is felismerhetõ) gárdatag is érkezett a faluba, ám Kulcsár Gergely hangsúlyozta, a Magyar Gárda tagjai civilben jártak a településen.

 


 

Ahogy megérkezett stábunk, még csak kérdezni sem kellett, Szabó Attila, aki a konyári aláírásgyûjtés élére állva szeretne rendet a településen, máris arról panaszkodott, hogy az ügy kirobbanása óta, valóban több a rendõr a faluban, de nem a bûnözõk elfogásával foglalkoznak, sokkal inkább a közlekedési szabálysértõk büntetésével. A megyei közgyûlés jobbikos képviselõi a párt “rendvédelmi szakértõivel” együtt bejárást ígértek délelõtt 10 órától, ezzel szemben a Magyar Gárda településre érkezett tagjaival együtt elvonultak megbeszélésre. Így, a meghirdetett sajtóbejárásra sem kerülhetett sor, mivel az több mint egy óra elteltével sem kezdõdött el. Egyelõre tehát az sem derült ki, hogy mit szeretnének tenni a képviselõk és a gárdatagok azért, hogy megfékezzék a rendszeres lopásokat, betöréseket Konyáron.

 

Közrend után közbiztonság

 

Szerintem túldimenzionálják ezt a helyzetet, mivel, ahogyan azt már a Naplóban megjelent közleményünkben is jeleztük, a többi településhez hasonló, se nem jobb, se nem rosszabb a helyzetünk – fejtette ki véleményét a település polgármestere, dr. Fülep László. – Nekem az a dolgom, hogy a mély szegénységben élõket rendszeres jövedelemhez segítsem, ezáltal életkilátásaik javuljanak, éppen ezért április 2-tõl 100 munkanélkülinek fogunk munkát biztosítani – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: elõször a közrend legyen megalapozott, utána jöjjön a közbiztonság. – A közrend alapvetõen nem önkormányzat kötelessége, hanem a reguláris rendvédelmi szervek feladata, amelyhez az önkormányzat az együttmûködést biztosítja. A hangsúlyt a bûnmegelõzésre kell fektetni, melyhez a rendõrség részérõl offenzív magatartás szükséges a bûnelkövetõkkel szemben – húzta alá dr. Fülep László.

Balázs István, a Jobbik esztári alapszervezetének elnöke azonban úgy véli a probléma megoldása az lenne, ha a polgármestert leváltanák. Véleménye szerint szeléletváltásra lenne szükség, illetve arra, hogy “a rendõrök változtassanak a hozzáállásukon”.

- Nem a közlekedõket kell bírságolni. Akkor kell intézkedni, amikor van egy betörés, nem két nap múlva. Aznap vegyék fel a nyomokat és próbálják elkapni a tettest – fejtette ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!