2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Teher vagy áldás? Ez is kötelezõ a lakástulajdonosoknakForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-12 12:55:38
  Változásokat hozott az ingatlanpiacon, hogy 2012 januárja óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelezõ az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság a fontos vásárlási szempontok közé emelte az energetikai minõsítést. Mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti.  

 

Várhatóan növelni fogja a jobb energetikai minõsítéssel rendelkezõ ingatlanok forgási sebességét, hogy január elseje óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelezõen ki kell váltani az energiatanúsítványt. "Sokkal jobban odafigyelnek az ügyfelek leendõ ingatlanuk kiválasztásánál annak energetikai jellemzõire, hiszen a folyamatosan emelkedõ energiaárak miatt egyre fontosabb szempont a várható rezsiköltség. A január óta kötelezõ energiatanúsítvány objektív összehasonlítási alapot ad ehhez, ami érzékelhetõen növelheti a jobb energetikai besorolású ingatlanok forgási sebességét" - vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A tapasztalatok szerint az ingatlanhirdetésekben is mind gyakrabban bukkan fel az energetikai minõsítés, és várhatóan ez a folyamat tovább fog erõsödni a jövõben. Mindeközben nem csak az eladásnál, hanem a bérbeadásnál is elõnyösebb helyzetbe kerültek a jó energetikai kategóriába sorolt ingatlanok, hiszen a bérlõk is mérlegelik a választásnál azt, hogy mennyire takarékos, vagy épp pazarló az ingatlan, amelyben - még ha csak átmenetileg is - élni fognak.

 

Mégsem kötelezõ?
Egyelõre fellélegezhetnek a lakásukat bérbe adók, némileg változott ugyanis az elõírás, miszerint 1 évet meghaladó bérbeadás esetén kötelezõ elkészíteni az energetikai tanúsítványt, ismertebb nevén a lakás zöldkártyát. A családi ház tulajdonosok ugyanakkor nem mentesülnek a kötelezettség alól.

Cikkünk a témában: "Ha lakásod van, örülhetsz - ha házad, fizethetsz"

Bizonyos épülettípusoknál még inkább elõtérbe került a korszerû energetikai állapot igénye: a paneleknél például jellemzõvé vált, hogy a vásárlók szinte kizárólag az egyedi mérõvel rendelkezõ, szigetelt lakásokat keresik. Mindez azt is jelenti, hogy a gyengébb energetikai minõsítéssel rendelkezõ lakásoknál lefelé nyomhatja az árakat az energiatanúsítvány megjelenése, hiszen a kedvezõtlen értékelést "kiteszi az ablakba", alkupozícióba hozva ezzel a vásárlókat. A teljes hazai lakásállományt tekintve - ismerve az átlagos energetikai jellemzõjét - összességében inkább árcsökkenést hozhat eleinte az ingatlanok zöldkártyája.

Az energetikai hatékonyságot javító korszerûsítésekben ugyanakkor egyértelmûen érdekeltté teheti az ingatlantulajdonosokat. Kosztolánczy György szerint az energetikai hatékonyság javítása mindenképpen értékállóbbá teszi az adott ingatlant, és a felújításra szánt összeg néhány éves távlatban - az ingatlanpiac remélt felfutásával - az árban is megmutatkozhat majd. Véleménye szerint ugyanakkor a piacnak még idõre van szüksége ahhoz, hogy beárazza az energiatanúsítvány egyes osztályait.

Korábban: "Lelepleztük az országos "mutyit": mit titkolnak a lakóparkok?"

"Hosszabb idõtávon, legalább 3-5 évben gondolkodva mindenképpen megtérülhet egy akár milliós nagyságrendû energetikai beruházás is, hiszen az ingatlan értéknövekedése mellett ennyi idõ alatt már jelentõs összeg spórolható meg a rezsikiadásokon is" - erõsíti meg Kosztolánczy György szavait Ádány Tamás, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Ádány Tamás tapasztalatai szerint egy panel társasháznál egy teljes körû energetikai korszerûsítés - amely magában foglalja a homlokzatszigetelést, a nyílászárócserét, a távhõszolgáltatásról való leválást, a teljes gépészeti rendszer felújítását, a fényforrások korszerûsítését, és napkollektorok beszerelését - akár 50 százalékot meghaladóan is csökkentheti a lakások rendszeres rezsiköltségét. Nem távfûtéses házak esetében egy elavult kazán modern kondenzációs kazánra való cseréje már önmagában is 20-25 százalékos rezsicsökkenést eredményezhet.

Ádány Tamás tapasztalatai szerint egy ilyen beruházás teljes megtérülése függ attól is, hogy milyen állami támogatásokat tudnak bevonni a fejlesztésbe az adott lakóközösségek vagy intézmények. Szintén javíthatja a jövõben a megtérülést, hogy viszonylag gyorsan csökken az energiatakarékos technológiák ára, miközben a hatékonyáguk folyamatosan nõ (például napkollektorok, LED-izzók).

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!