2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Új mentõcsomag: devizahitelesek tömegei Forrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-18 09:54:40
Mérsékelt érdeklõdésrõl és egyelõre kisszámú igénybejelentésrõl számoltak be az új árfolyamrögzítés kapcsán a Portfolio.hu-nak nyilatkozó nagybankok. Ennek ellenére a várakozásaikat megfogalmazó hitelintézetek egytõl egyig 50% fölötti részvételre számítanak. Mivel a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek csak június 1-jétõl élhetnek a lehetõséggel, a legnagyobb érdeklõdés ekkortól várható.

Április 1-jétõl élhetnek a közszférában dolgozók az új árfolyamrögzítésbe való belépés lehetõségével, az elsõ két hét azonban mérsékelt érdeklõdést és kisszámú igénybejelentést hozott csak, melynek oka az ügyfelek elõzetes tájékozódása és a dokumentumok elõkészítésének idõigénye lehet. Mivel a lakáscélú hitelt felvevõ, nem közszférában dolgozó devizahitelesek csak június 1-tõl, a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkezõk pedig szeptember 1-tõl élhetnek a lehetõséggel, nagyobb ügyfélmozgás csak az év késõbbi részében várható. A Bankszövetség várakozásai szerint a jogosult ügyfelek 75%-a él a lehetõséggel a törvényben elõírt december 31-ei határidõig. A Portfolio.hu becslése szerint ez 460 ezer résztvevõt jelent, ami öt év alatt közel 100 milliárd forinttal csökkentheti a bankszektor kamatbevételeit, és hasonló összegû terhet jelenthet az államháztartás számára is.

Az új lehetõséggel azok élhetnek, akik az alábbi feltételek mindegyikének megfelelnek:

- tartozásuk frankban, euróban vagy jenben van nyilvántartva
- kölcsönük fedezete (vagy lízingszerzõdésük tárgya) Magyarország területén lévõ lakóingatlan, vagy az állam által egy 2004-es törvény alapján vállalt készfizetõ kezesség
- tartozásuk eredeti összege nem haladta meg a 20 millió forintot
- nem estek 90 napon túli késedelembe
- nem állnak fizetéskönnyítõ program hatálya alatt (kivéve a futamidõ-hosszabbítást), illetve ezt megszüntetik (vagyis például egy szerzõdésmódosítással visszaállítják eredeti törlesztésüket, és utána kérik a kedvezõbb árfolyamgátat)
- forintban törlesztenek.

OTP

A Portfolio.hu-nak adott válasza alapján a bank eddig egyetlen fiókjában sem volt fennakadás, az összes betérõ ügyfél kapott tájékoztatást, illetve zavartalanul folyt a kérelmek befogadása is. A jövõben kiegyenlített forgalomra számít a társaság. Összesen körülbelül 130 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfél felel meg a gyûjtõszámlahitel feltételeinek, és a bank szerint a fenti törvényi szabályozás sokat segít abban, hogy az ügyfélforgalom kiegyenlített legyen. A bank arra kérte ügyfeleit, hogy elõször a honlapon és a telefonos ügyfélszolgálaton tájékozódjanak.

Erste

A bank várakozása az új árfolyamrögzítésben részt vevõ deviza jelzáloghitelek darabszám és állomány szerinti arányára vonatkozóan az állomány több mint fele. Az új árfolyamrögzítésben való részvételi igényüket már jelzõ ügyfelek száma a jövõ hét péntekéig közel 50 fõ volt.

K&H

A hitelezett ügyfelek kb. 80%-a jogosult az új mentõprogramra, az érdeklõdõk száma azonban a bank szerint még nem becsülhetõ. Az induló napok egyelõre visszafogott érdeklõdést hoztak az ügyfelek részérõl - számoltak be.

Raiffeisen


A jelenlegi CHF árfolyamszint mellett a bank arra számít, hogy 50-60% lesz a résztvevõk aránya az összes deviza jelzáloghitel arányában. A dokumentumok beszerzésének idõigénye miatt egyelõre minimális számú igénybejelentés érkezett a bankhoz.

CIB

A banknál arról számoltak be, hogy a jelenlegi feltételeknek megfelelõen a jogosultak 75 százaléka, azaz hozzávetõlegesen 35 000 ügyfél veheti igénybe az árfolyamgátat. Telefonos ügyfélszolgálatukon több mint 300-an, fiókjaikban több mint ezren kértek tájékoztatást az árfolyamgátról és az ehhez kapcsolódó termékükrõl. Az ügyfelek elsõdlegesen az ügyintézés menetérõl, valamint a törlesztõrészlet változásának mértékérõl kértek információt az elmúlt idõszakban. A továbbiakban fokozatosan növekvõ érdeklõdést várnak, mivel a konstrukció szerint, minél elõbb adja be az ügyfél igényét, annál elõbb számíthat törlesztõrészlete csökkenésére.

UniCredit


Ami az új árfolyamrögzítés iránti érdeklõdések és igénylések alakulását illeti, a bank osztja a Bankszövetség álláspontját arra vonatkozóan, hogy a jogosult ügyfelek várhatóan mintegy 75 százaléka igényli majd az árfolyamrögzítést. Mind az ügyfélkiszolgálást, mind a háttér mûveleti területeket erre a volumenre készítik fel. Ugyanakkor az árfolyamrögzítést igénylõ ügyfelek kiszolgálását a három szakaszra osztott ügyfél-befogadási rendszer is segíti majd. Eddig visszafogott érdeklõdést tapasztaltak az árfolyamrögzítés iránt: a személyes és telefonos érdeklõdések száma kétszáz körüli, a benyújtott igénylések száma tíz alatt maradt.

Budapest Bank

Becsléseik szerint az árfolyamgát igénybevételére jogosult ügyfelek mintegy 70%-a fog élni a lehetõséggel. Az igénylések száma egyelõre alacsony. Ennek az lehet az oka, hogy a kamattámogatás és a vissza nem térítendõ támogatás igényléséhez viszonylag sok igazolást kell benyújtani, és ezek beszerzése idõigényes feladat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!