A homefinders.ro ingatlanportál csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a kereslet is felére esett vissza 2007-hez képest. A tulajdonosok az utóbbi évben 15 százalékkal több lakást bocsátottak áruba 2007-hez képest, az árak pedig az akkoriak 50 százalékát sem teszik ki - állapítja meg a tanulmány.

"A családok jövedelmük legfeljebb 40-50 százalékát áldozzák a lakásra: hitel-törlesztésre, közmû-költségekre. Úgy vélem, most már lehiggadt a lakáspiac, az emberek már nem az álmaik, hanem a igényeik és lehetõségeik függvényében keresnek lakást és a piacon mindenki megtalálja az optimális megoldást" - mondta a vásár megnyitóján Ion Catutoiu, a Real Time ingatlanügynökség igazgatója.

A román parlament elõtti téren berendezett, vasárnapig látogatható TIMON lakásvásárra több mint száz ingatlanfejlesztõ 150 lakópark-ajánlatát hozta el. A szervezõk szerint elõször kínálnak 30 ezer euró alatt új lakást Bukarestben azóta, hogy a román fõvárosban is megkezdõdött a lakóparkok építése.

A vásáron a legtöbb fejlesztõ 35 ezer és 50 ezer euró közötti áron kínálja a garzonlakásokat, és 50 ezer és 70 ezer euró közötti áron a kétszobás, illetve 80 ezer és 120 ezer közötti áron a háromszobás bukaresti lakásokat.

Romániában 2008 óta csökkennek a lakásárak. Országos szinten a lakások átlagára az elsõ negyedévben 980 euró volt négyzetméterenként, ezen belül Bukarestben négyzetméterenként 1150 eurós átlagáron cseréltek gazdát a lakások.