2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Eladnád, kiadnád a lakásod? Jövõre már csak így teheted megForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-04-26 09:33:30
A kormány honlapján megjelent rendelet tervezet szerint az ingatlan hirdetésekben 2013 január 9-tõl fel kell tüntetni az energetikai besorolást, vagyis az A+, A,  B, vagy más betûjelet.

A kormány honlapján megjelent rendelet tervezet szerint az ingatlan hirdetésekben 2013 január 9-tõl fel kell tüntetni az energetikai besorolást, vagyis az A+, A,  B, vagy más betûjelet.

Ugyanakkor a tervezett módosítás a bérletbe adók számára az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében 2015-ig végéig önkéntessé teszi a kötelezõ tanúsítvány elkészíttetését. Így aki él ezzel a lehetõséggel, az nem hirdetheti a bérbeadást.

A tanúsítványt a jövõben az építésügyért felelõs minisztérium honlapján elérhetõ szoftverrel kell elkészíteni, amely automatikusan kódszámot ad minden épületre. Az adásvételi szerzõdést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám.

A módosítások másik csoportja a költségoptimalizálással kapcsolatos. Alapvetõ probléma, hogy csak annyira érdemes energetikailag javítani egy épületet, hogy a ráfordítás megtérüljön annak az élettartama alatt. Kivételesen engedélyezhetõ meglévõ épületnél az elõírt energetikai jellemzõtõl való eltérés, ha a megfelelés aránytalanul sokba kerülne, és nem térülne meg soha. A kalkulációkban új épületnél 30 évvel, meglévõnél pedig 20 évvel kell számolni.

Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények idõközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. Ez azért érdekes, mivel a magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós elõírással, hogy 2021-tõl már csak alacsony - közel nulla - energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt. A szigorúbb elõírások majdani megjelenése elõtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni.

Végül új elõírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házaknál sem kell valamennyinél újra számolni a tanúsítványt, az elsõ alapján kiállítható a többire is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!