2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A forintot is magával rántotta a zuhanó euróForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-07 09:05:54
Esett az euró árfolyama hétfõn az ázsiai piacokon, miután a kormányzó pártok vereséget szenvedtek a franciaországi és a görögországi választásokon. A forint is veszített hétfõ reggelre a pénteki jegyzésekhez viszonyítva.

08.51 Fillérekkel drágult az euró és a frank

Kilenc óra elõtt 287,13 forinton jegyezték az eurót a devizakereskedelemben. Az amerikai dollárért 220,64 forintot kellett fizetni, míg a svájci frank 238,97 forintot ért. Az eurót 1,2991 dolláron jegyezték.

07.45 Gyengüléssel indította a hetet a forint

Hétfõ reggel háromnegyed nyolckor 287,02 forintot ért egy euró a devizapiacon. A dollárt 221, míg a svájci frankot 238,85 forinton jegyezték ekkor. Az euró árfolyama 1,2990 dolláron állt. Múlt pénteken este hét óra körül az eurót 286,37, a dollárt 218,80, míg a svájci frankot 238,41 forinton jegyezték.

Esett az euró árfolyama az ázsiai piacokon a görög és a francia választások nyomán, a befektetõk nyugtalankodnak az adósságválság elleni küzdelmet célzó európai gazdasági megszorító intézkedések jövõje miatt. Helyi idõ szerint hétfõn reggel negyed nyolckor (greenwichi idõ szerint vasárnap 22 óra 15 perckor) Tokióban 1,3004 dolláron állt az euró, míg greenwichi idõ szerint pénteken 21 órakor New Yorkban még 1,3082 dolláron állt a jegyzés.

Franciaországban a szocialista Francois Hollande nyerte meg az elnökválasztást vasárnap a konzervatív Nicolas Sarkozyvel szemben, és azonnal az európai politika újratájolását ígérte.  Görögországban is megelégelték a választók a nemzetközi hitelezõk nyomására két éve megkezdett és azóta is folyamatos megszorító politikát, és a felelõsnek tartott két nagy pártot keményen megbüntették szavazataikkal.

Az egyik legnagyobb ausztráliai pénzintézet, a National Australia Bank (NAB) hétfõi elemzésében az MTI szerint rámutatott, hogy Hollande gyõzelme nem meglepõ, de azt bizonyítja, hogy az Európai Unión belül a gazdasági megszigorító politika képviselõinek nehéz elérniük újraválasztásukat. A megszigorító intézkedések jövõjével kapcsolatos kérdések nyomást gyakorolnak az euró árfolyamára.

A NAB szerint a görögországi parlamenti választások eredménye még több instabilitást okozhat. Úgy tûnik, hogy nincs egyértelmû nyertese a választásnak, de lesznek a gazdasági megszorító politikával járó reformok lecsillapítását célzó felhívások.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!