2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tilos lesz sárgacsekk-díjat kivetniForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-09 09:37:18
Egy hétfõn elfogadott módosító javaslat szerint nem számolhatnak fel pótdíjat a közmûszolgáltatók abban az esetben, ha ügyfelük postai átutalással, azaz sárga csekkel kívánja rendezni számláját - írja a Magyar Nemzet. A távközlési ágazatnak valószínûleg nagy kiadást jelentõ telefonadóról szerdán dönthet a kormány.

 

A közszolgáltatási fogyasztások több mint nyolcvan százalékát csekken fizeti be a lakosság, a jövõben tilos lesz pótdíjat kivetni a sárgacsekkes fizetésre - írja a Magyar Nemzet. A tilalom többek között kiterjed a víziközmû-, a távhõ, elektronikus és hírközlési, valamint a villamosenergia- és földgázszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra.

Legutóbb a Magyar Telekom tett kísérletet 142 forintos pótdíj kivetésére abban az esetben, ha ügyfele a sárga csekkes befizetést választaná, de korábban a Telenor is e megoldás mellett döntött, és a Vodafone is fontolóra vette - írja a lap.

A Telekom azzal magyarázta a pótdíj kivetését, hogy a csekk kiállítása többletköltséget jelent, ráadásul nem környezetkímélõ. Ágazati szakértõk szerint ugyanakkor a rendszer használata nem kerül többe, mint a banki vagy internetes átutalás, viszont a posta közbeiktatása miatt komoly hasznot jelent az államnak.

A távközlési ágazatnak valószínûleg majd nagy kiadást jelentõ telefonadóról szerdán dönthet a kormány. A kormány a tervek szerint júliustól vezetné be az új adót, SMS-enként és percenként két forintot kellene fizetni, de az egyéni ügyfeleknek csak tíz perc után, és nekik havi 700 forint, az üzleti ügyfeleknek pedig 2500 forint lenne a maximum. A nagy cégek (a Telekom, a Telenor és a Vodafone) szerint technikailag kivitelezhetetlen a kormány elképzelése, és csak az év végére tudnák megteremteni ennek informatikai hátterét, ráadásul ez százmilliós nagyságrendû beruházást igényelne a részükrõl. A távközlési szolgáltatók még tárgyalnak a kormánnyal, de a kabinetet az idõ sürgeti. Ugyanis ha júliusban valóban be akarja vezetni az adót, a kihirdetés miatt május végéig meg kellene születnie a jogszabálynak.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!