Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány honlapjára szakmai egyeztetési céllal került fel (PDF) az az építési szabályokat módosító törvény tervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza.

A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. Ilyen lehet például a közpénzbõl megépített csatorna, út, vagy a mezõgazdasági terület lakóterületté való átminõsítése. Ez utóbbi esetben akár százszorosára is emelkedhet egy földterület ára - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az értéknövekedési hozzájárulást csak a közpénzbõl megvalósult beruházás, vagy a településrendezési döntés miatti értéknövekedés után kell megfizetni, a mértéke az emiatti értéknövekedés 10 százaléka.

Két további feltétele is van a helyi önkormányzat által kiszabható hozzájárulásnak: elõtte el kell készíteni az ingatlanérték katasztert - hogy nyomon követhetõ legyen az értéknövekedés - illetve csak az ingatlan eladásakor kell fizetni. Aki bent lakik a saját házában, lakásában, bármennyire nõ a jelzett okok miatt az értéke, a növekedés után nem kell hozzájárulást fizetni.

Az új teher elsõsorban azokat érinti, akik üzleti céllal adnak-vesznek ingatlanokat - mondta Szaló Péter.