2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Háborog a víz az új ingatlanadó körül!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-18 10:49:46
Szerdán robbant a hír, miszerint a kormány értéknövekedési hozzájárulás címen egyfajta új ingatlanadót vezetne be. A kormány által azonban még nem is tárgyalt tervezet pedig hamar felkorbácsolta a kedélyeket az amúgy pangó, vagy még inkább a mélyben vergõdõ ingatlanpiacon.

 

A portfolio.hu cikkére Szaló Péter helyettes államtitkár és a hazai ingatlanfejlesztõket tömörítõ IFK is reagált. A minisztérium szerint a lényeg azonban az, hogy a tervek szerint nem a lakosság, hanem csak a spekulánsok járhatnak majd rosszul.

“Csak a fejlesztõ önkormányzatok fognak élni az értéknövekedési hozzájárulás kivetésével, a kormány nekik ad lehetõséget, hogy a fejlesztési költségek egy részét visszakapják, és azt újabb fejlesztésekre fordítsák”, mondta Szaló Péter, belügyminisztériumi helyettes államtitkár az MTI értesülése szerint.

Szaló elmondása szerint, a kormány honlapjára szakmai egyeztetési céllal került fel az az építési szabályokat módosító törvény tervezet, amely az értéknövekedési hozzájárulást is tartalmazza. A hozzájárulást akkor kell fizetni, ha az önkormányzat beruházása, illetve településrendezési döntése miatt növekszik egy ingatlan értéke. Ilyen lehet például a közpénzbõl megépített csatorna, út, vagy a mezõgazdasági terület lakóterületté való átminõsítése. Ez utóbbi esetben akár százszorosára is emelkedhet egy földterület ára – fejtette ki a helyettes államtitkár a porfolio.hu-nak.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!