2024. április 24. Szerda, György.
 
Szárazság Derecskén a jégágyú miatt?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-09 11:29:27
Derecske, Debrecen - Derecskén híre ment, hogy az almáskertben mûködõ jégágyú az esõfelhõket is távol tartja.

Mivel a viharok és a jégesõk egyre több borsot törnek fõként a gyümölcskertészek orra alá, a derecskei Bold Agro Kft. két védelmi technológiát alkalmaz az almáskertjeiben. Az egyik a jégháló, ami gyakorlatilag száz százalékos védelmet jelent, de nagyon drága, a másik a jégvédõ ágyú, ami ugyan nem garantál tökéletes biztonságot, viszont megfizethetõ(bb). A kisvárosban valakik egy ideje azt híresztelik, hogy a jégyágyú nemcsak a jeget, de az esõt is “elriasztja”, és a szóbeszéd mára oda vezetett, hogy vannak, akik a polgármesteri hivatalban tettek panaszt a mezõgazdasági vállalkozás gyakorlata ellen.

“Egy átlagos zivatarfelhõ átmérõje 10 kilométer, amelyben nem mellesleg többszázezer tonna víz van. A jégágyú által keltett légörvényekkel ennek a mozgási irányát és sebességét befolyásolni lehetetlen. Erre körülbelül annyi az esély, mint egy Trabantnak arra, hogy az 500 tonnás tehervonattal történõ ütközésbõl úgy kerüljön ki, hogy közben porrá zúzza a szerelvényt” – mondta el a Naplónak Dr. Apáti Ferenc, a Debreceni EgyetemAgrárcentrumának adjunktusa.

Jégháló, jégágyú és társaik

A hazánk területét is magába foglaló Kárpát-medence az extrém idõjárást tekintve Európa legveszélyeztetettebb régiói közé tartozik. Az OMSZadataira támaszkodó vizsgálataink azt igazolják, hogy nõtt az extrém idõjárási események gyakorisága és kiszámíthatatlansága – hangzott el aDebreceni Egyetem Agrárcentrumában rendezett pénteki konferencián.

Komplex modell

Csak az elmúlt néhány évben csúcsokat döntõ – sok tízmilliárdos kárt jelentõ – extremitások érték el az ország teljes területét: tavaszi, nyári és õszi aszály, belvizeket és gyümölcsrothadást okozó esõzés, súlyos és ismétlõdõ jégesõ, téli és tavaszi fagy. A gyümölcskultúrákkal nem menekülhetünk termesztõ berendezések alá, a termelésbiztonságot szabadföldi körülmények között kell elérni. Gyakorlatnak átadható eredményeink felhasználásával versenyben maradhatunk a konkurens gyümölcstermelõ országokkal, ahol a termésbiztonságra nagy hangsúlyt helyezve kiemelt figyelmet fordítanak az extrém idõjárási károk megelõzésére – állapították meg a jelenlévõ szakemberek. “A klíma_09 projekt végén olyan – országos, regionális, kistérségi és vállalkozói – döntéseket megalapozó, soktényezõs komplex matematikai modellt bocsátunk a szakemberek rendelkezésére, amelynek segítségével input oldalon az extrém idõjárási károk lehetséges nagyságával és hatásaival, a megmentendõ értékkel, az output oldalon pedig a kármegelõzés és – mérséklés különbözõ módjaival, illetve azok technológiai feltételeivel és költségeivel számolhatunk” – mondta Prof. Dr. Nagy János aDebreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke.

Elérik a céljukat

A fenti cél elérése érdekében a 12 részfeladatot tartalmazó munkaterv alapján sokoldalú vizsgálatot folytattak a csapadékkal, illetve a hõmérséklettel kapcsolatos extremitásoknál. A projekt eredményeit is többféle formában adják közre. A honlapon elhelyezett információk, a rendszeres szakmai rendezvények, üzemi bemutatók, szakkönyvek, tudományos és szakcikkek mellett 7 új technológiai eljárást fejlesztettek ki, egy szabadalmat nyújtanak be és 2 új szolgáltatást indítanak. Ezek nagyrészt a tavaszi fagykár elkerüléséhez (pl. fagyvédelmi gép, fagyvédelmi öntözés, paraffin kannák kihelyezése), illetve az extrém csapadék által okozott kár megelõzéséhez (jégvédelmi háló, jégágyú, esõ elleni fóliatakarás) kapcsolódnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!