2024. április 24. Szerda, György.
 
Százmilliárd euró erõsíti a forintotForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-11 09:11:25
A spanyol hírek erõsítik a forintot. Az euró árfolyama június 11-én reggel 294 forint, a dolláré 232 forint környékén mozgott.

Az euró a dollárral szemben kéthetes csúcsra, 1,2669 fölé erõsödött, miután az európai kormányok zöld jelzést adtak a 100 milliárd euróra - a spanyol GDP mintegy 10 százalékára - rúgó  bankmentõ csomagnak. Az áru- és tõkepiacok is pozitívan reagáltak: az olaj hordónkénti ára két dollárral emelkedett, és fölfelé mozdultak az ázsiai tõzsdeindexek is a hétfõi kereskedésben. Többen figyelmezettek ugyanakkor arra, hogy sok függ a június 17-ei görögországi parlamenti választás eredményétõl, amely meg is fordíthatja a hangulatot.

Spanyolország - Görögország, Írország és Portugália után - a közös pénzt használó blokk negyedik tagja, amely mentõcsomagot vesz igénybe.

Spanyol bankok

A spanyol bankok közül a két legnagyobbat, a Banco Santandert és a Banco Bilbao Vizcaya Argentariát (BBVA) leszámítva a Banco Sabadellrõl feltételezhetõ, hogy kezelni képes a helyzetet - mondta a Reutersnek Daragh Quinn, a Nomura International elemzõje. A két óriásbank is profitálhat ugyanakkor abból, ha a befektetõi bizalom visszatér: az elmúlt 12 hónapban a Santander részvényárfolyama 34 százalékkal, a BBVA-é pedig 30 százalékkal csökkent.

A hitel "csodálatos lehetõség" Spanyolország számára - vélekedett Simon Maughan, az Olivetree Securities szakembere, aki mindazonáltal megjegyezte, félõ, hogy Madrid el fogja tékozolni a hitelt. Az összeget nem közvetlenül a bankoknak kellene megkapniuk, az államnak a nem teljesítõ eszközöket kellene megvásárolnia, és egy önálló intézményben (rossz bankban) kezelnie - vélekedett az elemzõ. A rendszer bedõlésével fenyegetõ rossz hitelek nagyságát 180 milliárd euróra becsülik.

Erõsödik a forint is

A pozitív hangulat a hazai devizának is kedvez. Egy euró hétfõ reggel fél 8-kor 294,1 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollár árfolyama ez idõ tájt 232,2 környékén, utoljára május 22-én látott mélységben is megfordult, a svájci frankot 244,7 forinton jegyezték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!