2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Orgonakoncert a Komádi református templombanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-11 11:14:01
Június 3-án délután 5 órától a Trianoni évforduló elõtti napon orgonakoncertet tartott Kovács Zoltán orgonista lelkész a református templomban. Balogh Sándor lelkész igehirdetésével -(90. zsoltár) „Mózesnek, Isten emberének imádsága.

 

Uram, te voltál hajlékunk nemzedékrõl nemzedékre. Mielõtt hegyek születtek, mielõtt a föld és a világ létrejött, öröktõl fogva mindörökké vagy te, ó Isten! A halandót visszatéríted a porba, és ezt mondod: Térjetek vissza emberek! Mert ezer esztendõ elõtted annyi, mint a tegnapi nap, amely elmúlt, mint egy õrváltásnyi idõ éjjel. …. „ - kezdõdött az ünnepi koncert és megemlékezés. – Mindannyiunk számára ismerõsen csengenek ezek a szavak. Ismerõsen és mégis kicsit másképpen, mint ahogy a fülünk rááll. Hiszen oly sokszor énekeljük: „Tebenned bíztunk eleitõl fogva, Uram téged tartottunk hajlékunknak…” Minden temetésen elhangzik ez az õsi zsoltár, és minden magyar református számára, lelkiekben szinte a himnusz mellett áll. – S ha feltesszük a kérdést, hogy a magyar nép számára, mitõl olyan kedves, mitõl áll annyira a lelkéhez, azt kell látnunk, hogy kis nemzetünknek biztosabb, örökkévalóbb támasza nem lehetett, ha nem Õ volt „hajlékunk nemzedékrõl nemzedékre”. Különbözõ nemzetektõl sanyargatva, kifosztva más reménységünk nem lehetett, csak az Isten. – Ezután megemlékezett június 4.-rõl a Trianoni békeszerzõdésrõl, amit így fejezett be: - Isten nem akarja feloldani a magyarságot. Nem akarja, hogy eltûnjünk. Isten azt akarja, hogy megmaradjon a nemzeti identitás. Megmaradjon a magyarságunk, és magyar hívõ keresztyénként, vagy hívõ magyar keresztyénekként imádjuk és dicsõítsük Õt. Önrontás, öngyilkosság, alkoholizmus, lehetne sorolni. Külsõ és belsõ ellenség, népirtások sora fogyasztotta ezt a nemzetet. Saját bûnünk, mások vétke. Megrostáltattunk, de hányszor, és mégis megmaradtunk. Muhi, Mohács, Világos, Trianon, ’56, és mégis kegyelmes az Isten.”

Az orgonakoncert elõtt a Rákász citera zenekar – Rozsik Lajos, Pálfi Sándor, Lisztes Ágnes elõadásában hallhatták a jelenlévõk a Dicsérjétek az Urat, c. éneket, valamint a 430., 458., 475., 481. zsoltárokat. Elõadásukat az Elindultam szép hazámból.. dallal fejezték be. Kovács Zoltán orgonista, lelkész a következõ mûveket mutatta be: - Johann Sebastian Bach: a-moll Fantázia, J.S. Bach: O Mensch, bewein dein Sünde grof korálelõjáték, Bach korálpartitája: O Gott, du frommer Gott. Ezt kilenc különbözõ dallamban adta elõ. Befejezésül Bach olasz stílusban komponált mûve következett: f-moll Preludium és Fuga. A csodálatos orgonakoncert a Himnusszal ért végett. Az orgonakoncert mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtott.

Cserép Imre

tudósító

Fotók: - Cserép Imre

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!