2024. április 27. Szombat, Zita.
 
“Nem lesz bõ termés, olyan jó közepeset gyanítok”Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-19 09:52:14
Hajdú-Bihar - A gazdák az áraktól teszik függõvé, hogy eladják, vagy inkább tárolják az idei búzatermést.  

"Nem lesz bõ termés, olyan jó közepeset gyanítok. Ahogy az állományt elnézem, nemigen szakad meg a töve Péter-Pálra. Szerintem július 10-15 környékén kezdhetjük vágni a kenyérgabonát” – osztotta meg a Naplóval várakozásait Polgár József komádi gazdálkodó, aki 300 hektáron termeszt idén búzát.

Teltek a szemek

A gazda egyébként úgy látja, hogy a kalászban szép teltek a szemek, az állomány mindent megkapott, amire csak szüksége volt, így nincs más hátra, mint imádkozni, hogy júliusban már ne jöjjön rá csapadék. “Jelen állás szerint négy és öt tonna közé várom a hektárankénti hozamot, a minõség is jó, ezért örülhet a vevõ, akivel a termés nagy részére már leszerzõdtem elõre” – árulta el a gazda, hozzátéve, hogy ötvenezer forint körüli árat kap tonnánként, attól függõen, hogy a betakarított búza euro- vagy éppen malmi minõség.

Jakab Tamás 15 hektáron triticalét, 35 hektáron pedig búzát termeszt, és ugyancsak jó közepes termésben reménykedik. – A péntek óta tartó kánikula gyorsítja ugyan az érést, mégsem számítok júniusi aratásra – mondta, hozzátéve, hogy a maga részérõl 50-55 ezer forintos búzaárral ki tudna egyezni. Az õ esetében az sem tragédia, ha ezt a pénzt mindjárt az elején nem kapja meg, hiszen van lehetõsége betárolni a terményt.

Az a jó búza…

A Hajdúböszörményi Mezõgazdasági Zrt.-nél ilyenkortájt az a mondás járja, hogy “az a jó búza, ami vetõmagnak eladható”. Nem csoda, hiszen a gazdaságban mindössze 310 hektáron terem idén búza, amibõl az utolsó szemig vetõmagot készítenek. Erdélyi Zoltán vezérigazgató optimizmusát táplálja, hogy hosszú évek óta nem volt ilyen ígéretes a határ képe néhány héttel a legnagyobb nyári munka megkezdése elõtt. Ezért árpából 5-5,5, míg búzából 5,5-6 tonnás hektárankénti hozamot remél a cégvezetõ.

Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója arra számít, hogy az újbúza indulóára 50-55 ezer forint között lesz, és ez tartós is marad. A szakember a minõséggel elégedett, és kollégáihoz hasonlóan azért fohászkodik, hogy júliusban már ne essen csapadék, az ugyanis rontaná a búzák beltartalmi értékét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!