2024. április 24. Szerda, György.
 
Összehasonlíthatóvá válik a gáz- és villanyfogyasztásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-28 16:23:01
Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) – Két év múlva, egy készülõ uniós elõírás szerint, a gázszámlákon is kilowattórában (kWh) jelenik meg a fogyasztás, a jelenlegi megajoule (MJ) helyett, így könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást – közölte az energiapiaci szereplõk számára informatikai rendszereket fejlesztõ IP Systems Kft. az MTI-vel.

Jelenleg az Európai Unió országaiban különbözõ mértékegységek alapján számolják a földgáz – és az abból származó energia – mennyiségét. A tagállamok számára azonban – az országok közötti kereskedelem megkönnyítésére – az uniós döntéshozók várhatóan 2014 októberétõl kötelezõvé teszik a kilowattóra használatát.
A mérõk továbbra is köbméterben mérik majd a fogyasztást, a szolgáltató ezt szorozza meg az energiatartalommal, és azt számolja át kilowattórára – áll a közleményben.

„Bár a szabályozás nem írja elõ, hogy az országon belül is kWh-ban számoljuk el a gázfogyasztást, mindenképpen célszerû átállni” – magyarázta Füzi Ákos, az energiapiaci szereplõk számára informatikai rendszereket fejlesztõ IP Systems ügyvezetõje.

Mibe kerül ez nekünk?

„Szó sincs arról, hogy le kellene cserélni az összes gázórát, azok továbbra is m3-ben mérik majd a gázfogyasztást. Pusztán annyi történik, hogy a számlákon már nem MJ-ban kapjuk meg a fûtõértékkel felszorzott fogyasztásunkat, hanem kWh-ban” – tette hozzá az IP Systems szakembere.

Az átállás tehát a lakossági és egyéb fogyasztók számára nem jelent további költségeket, ugyanakkor könnyebben összehasonlíthatóvá válik a gáz- és áramfogyasztás. Így például a lakossági fogyasztók egyszerûbben dönthetnek arról, hogy milyen fûtési rendszert használjanak, hogyan melegítsék a fürdõvizet vagy mivel fõzzenek.

Kapcsolódó képanyag:

Füzi Ákos fotója (nyomdai és webes felbontásban):

http://www.sakkom.hu/sajto/ip-systems/Fuzi_Akos_IP_Systems_webes.jpg

http://www.sakkom.hu/sajto/ip-systems/Fuzi_Akos_IP_Systems_nyomdai.jpg

Kapcsolódó webcímek:

http://www.ipsystems.hu

További információ:

Botos Regina

kommunikációs tanácsadó

Sakkom Interaktív - az Ön hírneve a mi jó hírünk

Telefon: (+36) 1 237-0212

Fax: (+36) 1 237-0213

Mobil: (+36) 30 225 9730

E-mail: [email protected]

Cím: 1139 Budapest, Petneházy u. 52.

Webcím: www.sakkom.hu

Facebook: www.facebook.com/sakkom.interaktiv/

Az IP Systemsrõl

Az IP Systems Kft. a liberalizált energiapiac számára fejleszt informatikai platformokat. A 2008-ban alapított cég termékei az energiakereskedelem teljes vertikumát lefedi a fogyasztás elõrejelzésétõl az elszámolásig. A vállalat által fejlesztett megoldások segítenek az ellátás biztonságát garantálni és a kereskedelem minõségét javítani. Az informatikai rendszerek a többféle modellen alapuló fogyasztás-elõrejelzés mellett a források optimalizálását, a mérési adatok javítását és az elõre fizetõs megoldások kialakítását is lehetõvé teszik. Egyedi fejlesztései webes, esetenként telefonról is használható Java alapú szoftverek, amelyeket többnyire Oracle adatbázisokon használnak.

Az alkalmazások minõségét több éves tapasztalattal rendelkezõ üzleti elemzõk, test driven development (TDD) filozófiát követõ fejlesztõk és tesztelõk, valamint a rugalmas együttmûködésre nyitott SCRUM menedzsment biztosítja. Az IP Systems rendszerei redundáns infrastruktúrán, 7x24-es rendelkezésre állással, kiemelt SLA szintek mellett üzemelnek. A cég hazai ügyfelei közé tartozik a MOL Energiakereskedõ Kft., GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt., az MMBF Földgáztároló Zrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt., valamint a Magyar Áramszolgáltató Kft. (RWE).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!