2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
"Ne dõlj be!" - Régi módszerrel tévesztik meg a hiteleseketForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-06-27 14:26:48
Megszorult, sok esetben BAR-listára került ügyfelek folyamodnak a hitelnek tûnõ konstrukciókat kínáló cégekhez fogyasztói csoportokat szervezõ vállalkozásokhoz. A vizsgált esetekben azonban a fogyasztói csoportok szervezõi hirdetéseikkel túlnyomórészt megtévesztõ tájékoztatást nyújtanak, félrevezetik az ügyfeleket - hangzott el a Gazdasági Versenyhivatal "Ne dõljön be!"- kampányának sajtótájékoztatóján.

Mi is az a fogyasztói csoport?
A fogyasztói csoport egy olyan szervezõdés, amely felfogható úgy mint egy részletre történõ vásárlás, ami jelentõs szerencseelemet is tartalmaz. A csoportba belépõ tagoknak az a célja, hogy egy általuk meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz a csoport segítségével könnyebben hozzájussanak.

Ennek érdekében vállalják, hogy havonta törlesztõrészletet fizetnek, melynek fejében a csoport bizonyos futamidõn belül lehetõvé teszi a tag számára a vele kötött szerzõdésben meghatározott ingó vagy ingatlan dolog megvásárlását. A csoport ezen dolgok beszerzését a tagok által fizetett regisztrációs és megbízási díjból, valamint a törlesztõ részletekbõl álló pénzalapból fedezi.

A csoport szervezõje bizonyos idõközönként gyûlést, sorsolást tart, hogy ily módon kiválasztásszák azt a személyt, aki az adott alkalommal hozzájuthat az általa meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz.

Az, hogy az adott sorsoláson ki lesz a kiválasztott, nagyban múlik a szerencsén és a többi tag elõtakarékossági hajlandóságán. Ugyanis, ha egy tag minél nagyobb összegû törlesztõrészlet kifizetését vállalja a sorsolás elõtt, annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Tehát nem elég, hogy a sorsolás kimenetele már eleve kiszámíthatatlan, ehhez még hozzájárul az is, hogy nem lehet tudni, vajon a többi tag mekkora elõtörlesztést vállal, azaz nem lehet kiszámítani, mekkora összeget kell felajánlani ahhoz, hogy az ember hozzájuthasson a meghatározott ingóhoz vagy ingatlanhoz.

Amire érdemes minden esetben odafigyelni:

- A fogyasztói csoportban való részvétel által nem juthatunk hitelhez.
- A szerencsén múlik, mikor sorsolnak ki minket (lehet hogy csak évekkel késõbb).
- A kilépés gyakorlatilag lehetetlen.
- A törlesztõrészleteket a futamidõ végéig fizetnünk kell.
- A csoport többi tagjának anyagi helyzete is befolyásolhatja esélyeinket a sorsolások során.

A GVH új területen lép fel ezek ellen a csoportok ellen, a megtévesztõ reklámok ellen saját média megjelenéssel és a nyilvánosság erejével kívánják az emberek figyelmét felhívni a csoportok kockázataira. A Versenyhivatal célja a tisztességes verseny biztosítása és a fogyasztói tudatosság növelése - mondták el a sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!