2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Bihari Ízek Találkozója Komádiban és a Hagyományõrzõ Lovasnap helyezettjeiForrás: saját
Utolsó módosítás: 2012-07-03 10:24:25
A Hagyományõrzõ Lovasnapon került sor az elsõ Bihari ízek Találkozójára, amelyre tízen neveztek be. Erdélyi Zoltánné (méhészeti termékek), Krucsó Gyuláné (száraztészta), Kerek Egy Ég Alatt Közhasznú Alapítvány (mézeskalács), Radics László (mézeskalács), Bulcsú László (ízesített sajt), Farkas Jánosné (kenyérlángos), Rágyanszki Zoltán (briós), Kmecz Ferencné (kürtõs kalács), Kmecz Frencné (pogácsa), Módos Imre (füstölt kolbász).

 

Erre az eseményre elkészült a „Város kemencéje”. A kemencét Varga Lajos cserépkályhás készítette el. A lovasnapi rendezvényt elsõként Ibrányi András lótenyésztési felügyelõ, Póni és Kislótenyésztõk Országos Egyesülete konferálta fel. Felsorolta a benevezett versenyzõket, az akadályokat, amelyben elmondta, hogy a pálya alaphossza 725 méter, az akadályverseny megtételének alapideje 190 másodperc. Beszédének végén balesetmentes akadályhajtást és sok sikert kívánt minden versenyzõnek. Tóth Ferenc Komádi polgármestere, megnyitójában többek között a következõket mondta. – Már nyolcadik alkalommal rendezi meg a város a Nemzetközi Hagyományõrzõ Lovasnapot, amelyhez minden évben kapcsolódik valamilyen esemény. 2011-ben a Komádiból elszármazottak Találkozója volt, ebben az évben pedig a Bihari Ízek Találkozójára kerül sor. Reméljük, a következõkben még többen lesznek, a környezõ gazdák be tudják mutatni termékeiket.  Ezen a rendezvényen megcsodálhatjuk az ember és ló közös munkájának gyümölcsét. A fogatok és a lovak szépsége mindenkit lenyûgöz. -  Beszédének végén sok sikert kívánt a versenyzõknek, valamint mindenkinek, akik részt vettek, segítettek a lovasnap megrendezésében megköszönte munkájukat. Balogh Sándor református lelkész köszöntötte a verseny résztvevõit és a megjelenteket. Pál apostol által írt bibliai idézettel kezdte beszédét: - „Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat. Úgy fussatok, hogy elnyerjétek! Aki pedig versenyben vesz részt önmegtartóztató. Azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy elhervadatlant.” Beszédének végén pedig megáldotta a találkozót. Balogh Sándor lelki szavai után Nagyné Czakó Csilla a Lovas Klub nevében köszöntötte a résztvevõ versenyzõket, fogathajtókat, segítõiket. Megköszönte minden támogatónak, segítõnek a munkáját. Beszédének a legvégén egy kegyelet teljes dologra kért fel mindenkit.  – 2005-ben alapítottuk a lovas klubunkat, aminek egyik alapító tagja volt Izsó Antal bácsi. Nagyon-nagyon szerette a lovakat, rendezvényekre járt ki, s támogatott, segített bennünket, nagyon szerette ezt a lovassportot. Az õ emlékére tisztelegjünk egy egyperces néma felállással. -

És jöjjenek most már a lovasnapi verseny díjazottjainak névsora: - Egyes fogathajtók (Póni): I. – Kovács Nándor (Hajdúböszörmény), - II. – Nagy Lajos (Derecske), - III. – ifj. Domokos Sándor (hajdúböszörmény) – IV. – ifj. Tóth János (Újfehértó), - V. – Dobó Imre (Hajdúböszörmény), - VI. – ifj. Nagy Lajos (Derecske), - VII. – Komjáti Zoltán (Újfehértó). -  Kettes fogathajtók („C” kategóriás) verseny helyezettjei: - I. – Botás Jakab (Elek). Õ lett az abszolút gyõztes, aki hibátlan fogathajtásáért átvehette a vándorserleget is Polgár Józseftõl. II. – ifj. Fróna Antal (Bodaszõlõ), - III. – Nagy János (Hajdúsámson), IV. – Babó Kálmán (Nagyvárad), V. – Borsi Tamás (Debrecen), VI. – Barna János (Elek), VII. – Tóth János (Újfehértó), - VIII. – Molnár János (Kaba), - IX. Lovász Sándor (Komádi), X. – Czégé Zsolt (Nagyszalonta), XI. – Móricz Mihály Hajdúböszörmény, XII. – Gál Barnabás (Debrecen), XIII. – Balogh Antal (Hajdúböszörmény), XIV. – Aranyász Antal (Újfehértó), XV.Kanalas György (Nyírábrány), XVI. – Pocsai Antal (Újfehértó), XVII. – Nagy József (Komádi), XVIII. – Juhász József (Bocskaikert), - XIX. – Varga Sándor (Komádi). További díjazottak: - Soltész Zoltán, Dudits Pál, Perei László, Kesztyûs Gábor. A díjakat a díszvendégek, a Lovasklub vezetõi és a támogatók adták át.

A díszszalagot pedig Hati István pályaépítõ, versenybíró tûzte fel a lovakra.

(A lovasnapról készült fotók megtekinthetõk és megvásárolhatók Bura Zoltán számítástechnikai szaküzletében – Komádi Fõ utca.)

Végül álljon itt egy Komádiból elszármazott Bende Imréné (Fehérvári Zsófia) véleménye a lovasnapról. – „Én ezt legszívesebben a lovak ünnepnapjának nevezném. Díszesen felöltözött itt a lovas és a ló. A fogathajtó volt a tanár, akik bemutató tanítást tartottak, ezáltal vizsgáztak, és vizsgáztatták a lovakat is, s a pontozó bírák elbírálták felkészültségüket. Mi nézõk izgultunk értük, gyönyörködtünk a lovak kecses járásában, vágtájukban és egyedi s felülmúlhatatlan észjárásukban. Magamban örömmel nyugtáztam, szép volt ez a mai nap, érdemes volt ellátogatnom. Ez a nap valóban a lovak ünnepe volt!”

Cserép Imre

tudósító

/Fotók: - Cserép Imre/

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!