2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Áremelés várható, csúcson a gabona!Forrás: hajdupress.hu
Utolsó módosítás: 2012-07-07 17:37:44
  Történelmi csúcson van az õszi búza felvásárlási ára Magyarországon. Az aratások még csak most kezdõdtek el, de sok helyen már tonnánként 54 ezer forintot is fizetnek a jó minõségû gabonáért. Mindez augusztustól a lisztnél is áremelést hozhat.  

Jól haladnak az idei aratási munkálatokkal Hajdú-Bihar megyében. Az õszi árpát már betakarították, az õszi búzát pedig hét közepe óta folyamatosan aratják és várhatóan jövõ hét végéig be is fejezik a munkálatokat.

 

Kiss Zoltán a megyei Kormányhivatal Földmûveslésügyi igazgatóságánakigazgatója az Este7-nek így fogalmazott:

Az eddigi terméseredmények, mint ahogyan azt az év közben a terménybecslés alapján felmértük, egy 4 tonnás átlagok tud a búza tekintetében. Ez még változhat, de jelentõs eltérés ettõl már nem lesz. Ami pedig a minõséget illeti, erre a jelenlegi idõjárás ad garanciát, hogy ez kimondottan egy jó évjárat lesz, egy jó minõség lesz.”

 

A búza egyharmadát már learatták a megyében, és a tavalyi évhez hasonlóan most is közepes termésre számítanak a szakemberek - ez országos szinten mintegy 4 millió tonna. Ebbõl 2,3 milliót belsõ szükségletre használnak fel, a többletet pedig exportálják majd. A jó minõségû termény versenyképes lesz a piacokon.

 

Lakatos Zoltán a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta:

Történelmi magasságban kezdett, soha nem volt még ilyen magas a búza ára indulóban Magyarországon. 50 és 52 ezer forinton indult az ár, de igazából csak elindult és pillanatok alatt magasabb lett. 54 ezer forint, illetve egy kicsit itt-ott még talán több is van. A Hajdú Gabona 54 ezer forintért van jelenleg kint, ezeken az árakon vásárol.”

 

A búzát jelenleg mintegy 52 ezer forint tonnánkénti áron kalkulálta be a feldolgozóipar. Mivel már most többet kell érte fizetni, szinte biztos, hogy augusztus elsõ napjaiban liszt-áremelésre kell számítani.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!